Jablečné pyré s tvarohem
Kdo ještě nemusí jablka kupovat, ale stále mu stačí zajít do sklepa, má velké štěstí – ale zato už si možná říká, jak je spotřebovat, pokud už jsou poněkud scvrklá. Mám pro vás tip na lehký dezert po vydatném obědě.
1 kg jablek
cukr dle chuti
1/2 lžičky mletého badyánu
250 g tvarohu
1 vanilkový cukr
trocha citronové kůry
mleté ořechy
rozinky dle chuti
Kilogram jablek oloupeme a zbavíme jádřinců. Potom je nakrájíme na menší kousky a vhodíme do hrnce. Podlijeme trochu vodou a na mírném ohni dusíme doměkka. Pyré má výtečnou chuť, když k jablkům přidáme kromě cukru také mletý badyán.
Sladíme ale raději až na konci a množství cukru volíme podle chuti jablek 1 – 3 lžíce. Až se cukr rozpustí, necháme vychladit.
Mezitím si připravíme tvaroh na ozdobu – kostku polotučného tvarohu ochutíme vanilkovým cukrem a špetkou citronové kůry, podobně, jako děláme náplň do buchet.
Do skleniček nebo pohárů porcujeme nejprve pyré a nahoře ozdobíme tvarohem. Posypeme mletými oříšky a mně chutná i několik rozinek úplně nakonec. Po dobrém obědě potěší pohár z jablečného pyré jako sladká, ale zdravá dobrota.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka