Bažantí polévka
Výhodou návštěvy degustačních menu je to, že ochutnáte věci, ke kterým se běžně nedostanete. Například bažantí polévku. Bažant se na pultech v každém obchodě nevyskytuje, ale kuchařka Iveta Pospíšilová z restaurace Borovinka v Domanínku říká, že tu a tam se přece jen i bažant dá koupit. Vývar z něj je skvělý. Takže pokud ho seženete, zkuste si ho doma připravit. Na polévku vám bude stačit jen jeho část.
„Vařit celého bažanta by byla škoda, třeba prsíčka se dají použít na nějakou specialitu. Lepší je bažanta vykostit a na polévku si vzít kůži a kosti. Dále postupujeme jako u běžného vývaru a nezapomínáme, že každý vývar potřebuje dlouho a pomalu táhnout,“ radí Iveta Pospíšilová.
Do polévky patří kořenová zelenina, sůl a celý pepř, ale žádné další koření, abychom bažantí vývar nepřevoněli. Na závěr je možné do polévky přidat i žampiony nakrájené na plátky, povařit a úplně nakonec nudle.
Iveta Pospíšilová nám poradila i jednu tajnou přísadu – zkuste do polévky přidat trošku koňaku, hned chutná jinak.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.