Bramborový svítek
Dnes se znovu vypravíme do minulých časů, kdy se vařilo jednoduše, ale o to chutněji. Alespoň tak vyznívají vzpomínky pamětníků na kuchyni jejich maminek. Bramborový svítek svým dětem dělávala před mnoha lety třiadevadesátiletá Marie Masopustová z Batelova.
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme hodně česneku, hrubou krupici, vajíčko a majoránka a trochu mléka, aby tužší těsto drželo. Osolíme a to nejlepší nakonec: do těsta zamícháme hrst škvarků. Těsto rozmažeme na pekáč, nahoře trochu pomastíme a upečeme v troubě.
V pekáčku by mělo těsta být podle paní Masopustové tak akorát, přibližně dva centimetry na výšku. Bramborový svítek se trochu speče, škvarky vněmu křupou a má výbornou kůrčičku. Po upečení krájíme na kostky a můžeme jíst jen tak samotné nebo místo obvyklé přílohy tam, kde jindy míváme brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.