Nikotin je návykovější než heroin, proto se těžko přestává s kouřením, říká třebíčský plicní lékař

27. říjen 2015
Dobré odpoledne

Dvacet za dvacet - to je jednoduché pravidlo, které zná každý plicní lékař. „Když vykouříte dvacet cigaret denně, tak za dvacet let máte vysokou pravděpodobnost výskytu rakoviny plic. Neplatí to u všech, ale když toho vykouříte tolik, kolik jsem říkal, už se může rakovina objevit,“ vysvětluje zástupce primáře plicního oddělení třebíčské nemocnice Zdeněk Beránek.

Každá vykouřená cigareta zkracuje život - podle některých studií o 5 minut, podle jiných o 13 minut. „V paušálu to je deset až patnáct let, které nám cigarety vezmou,“ počítá plicní lékař Zdeněk Beránek.

Závislost na nikotinu je srovnatelná s heroinem

Kromě nikotinu, který je silně návykový - prý ještě víc než heroin - se při kouření do těla dostávají další látky. Jednou z nich je dehet. Když bychom mohli nahlédnout dovnitř těla kuřáka, zjistili bychom, že nemá plíce růžové, ale černé. Za jeden kuřácký život se v plicích usadí i 3 kila dehtu. Černá hmota pak vypadá jako asfalt. „Kouříme proto, že do těla chceme dostat ten nikotin, ale přitom vdechujeme i víc než 40 látek, které jsou vyloženě karcinogenní. O těch dalších ani nemluvím,“ říká plicní lékař Beránek. Protože nikotin je velice silně návykový, doporučuje používat při odvykání různé pomůcky - léky, žvýkačky, známé náplasti. Ty nám do těla dodávají právě ten nikotin, po kterém tělo tak moc touží.

Gen závislosti může za to, že se kouření nemůžete zbavit

Někteří kuřáci mají nejen závislost na nikotinu, ale ještě i gen, který může za to, že se jim bude přestávat se zlozvykem hůř než jiným. Říká se mu gen závislosti, vysvětluje Zdeněk Beránek: „Je to věc objevená v poslední době, dřív se o něm nevědělo. Podílí se na metabolickém zpracování nikotinu v těle a víme, že lidé s hyperaktivní formou tohoto genu mají větší potřebu kouřit, sáhnou rychleji po další cigaretě. A mají velký problém s tím přestat.“

Zdeněk Beránek, lékař

Pomoci by jim mohly elektronické cigarety. E-cigarety nejsou tak škodlivé jako klasické, obsahují čtyři látky a našim plicím tolik nevadí. Je tam nikotin, který kuřák potřebuje.

Polovina středoškoláků kouří

V Česku kouří dva miliony lidí, ze středoškoláků kouří podle výzkumů polovina. „Děsí nás to, mladý organizmus je na zplodiny citlivější než dospělý organizmus. Ve většině případů nezačne člověk kouřit jako dospělý, to už má rozum, začíná se v mládí. A ví to i tabákový průmysl a kalkuluje s tím,“ vysvětluje vysoké počty mladých lidí s cigaretou třebíčský lékař.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.