Salmonelóza, úplavice, žloutenka i leptospiróza se můžou šířit po povodních

17. září 2024
Dobré odpoledne

Už několikátý den Česko sužují povodně. Některé domácnosti, které velká voda postihla, začínají s odklízením škod. Hygienici lidem doporučují, aby při tom byli opatrní.

Při úklidu po povodních hrozí riziko infekce nebo průjmová onemocnění. Povodňová voda s sebou může vzít různé nečistoty, zvířecí výkaly a podobně, dokonce i nečistoty z čistíren odpadních vod. Případné infekce se tak můžou velmi snadno šířit dál.

Příliš špinavé vody pak může negativně ovlivnit kvalitu té pitné. Nejčastěji se lidé podle zdravotního ústavu můžou v záplavových oblastech nakazit salmonelózou, úplavicí, žloutenkou, nebo leptospirózou - převážně zvířecím onemocněním. Ta se mimochodem rozšířila po povodních v roce 1997 a 2002. V případě horečky, zimnice nebo bolesti hlavy a svalů či průjmu by lidé vždy měli kontaktovat lékaře.

Voda

Při úklidu po povodních bychom si měli pravidelně mýt ruce po kontaktu se zaplavenými předměty a převařovat vodu. V těch nejzasaženějších oblastech to platí i u vody z kohoutku. Vodu ze studny by měli lidé převařit vždy.

Potraviny

Epidemiologové důrazně odrazují všechny lidi od toho, aby jedli jakékoli potraviny, které zaplavila voda. Možná s výjimkou konzerv, nebo jídel s nepropustným obalem. A i ty je potřeba předem omýt zdravotně nezávadnou vodou.

Úklid

Opatrnost se vyplatí i u odklízení následků povodní. Lidé by vždy měli používat ochranné pomůcky třeba silné gumové rukavice a taky nosit holínky. A provizorně si ruce i poté dezinfikovat - obzvlášť pokud na rukou máte nějaké, i drobné, ranky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.