Nevydané lístky, urna, kterou lze lehce otevřít. Soud zrušil volby v Bořetíně na Pelhřimovsku

16. listopad 2018 11:05

Krajský soud v Českých Budějovicích zrušil platnost voleb v Bořetíně na Pelhřimovsku. Důvodem je údajná manipulace s volebními lístky.

„Aby nevznikl dojem, že jsme tady rozhádaná ves. To se jako říct nedá úplně,“ říká v úvodu Jan Pešta, který podal soudu podnět k prošetření.

„Prakticky jsme obešli, já ne tedy, ale kluci, kteří kandidují a rodinní příslušníci, a domluvili jsme se, jak budeme volit. To bylo všechno v pohodě, proběhly volby a nejednou šok,“ dodal.

Volby v Bořetíně vyhrálo na plné čáře sdružení bezpartijního starosty Stanislava Koukala. V sedmičlenném zastupitelstvu získalo pět mandátů.

„My jsme malá vesnice, tady je osmdesát šest voličů. My se všichni známe, všichni si tykáme. A dalo by se říct, že všichni víceméně jsme kamarádi. Takže není problém, všichni, kdo volili tuhle stranu je obejít a zeptat se.“

Čestné prohlášení

Pětatřicet voličů nakonec podepsalo čestné prohlášení, že volilo starostovi oponenty. Celá věc putovala k soudu.

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl jasně. Volby provázela celá řada nejasností. Starosta například volební komisi nevydal všechny lístky ani pečeti. Urnu bylo možné bez poškození pečeti otevírat, neměla totiž pant a pečeť byla jen na čelní straně. Volám starostu Koukala, aby se k celé záležitosti vyjádřil, dodává reportér Milan Soldán.

Telefon ani na několikátý pokus nezvedá.

Z dopisů starosty k soudu je patrné, že lístky nevydal proto, aby s nimi lidé v komisi nemohli manipulovat. Stejně tak pečeti na urnu. Navíc argumentuje sliby, které mu někteří voliči před volbami dali.

Soud neuvěřil

Soud ale jeho vývodům příliš neuvěřil a bořetínským případem už se začala zabývat i policie.

K urnám budou muset jít obyvatelé Bořetína znovu. Kdy, o tom do třiceti dnů rozhodne ministerstvo vnitra. Jeho mluvčí Ondřej Krátoška upozornil, že opakovat se nebudou celé volby, ale pouze hlasování. „Žádné nové kandidátní listiny není možné zaregistrovat. Vytisknou se totožné hlasovací lístky. V rámci volebního procesu se opakují pouze úkony nutné k zajištění hlasování ve volební místnosti. Taktéž zůstává totožné obsazení okrskové volební komise.“

Než si bořetínští zvolí nové zastupitelstvo, povede obec současný starosta Stanislav Koukal.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio