Neruda, Čapek, Zedníček. Žďárský domov pro seniory má svého fejetonistu

„Knihu chtěla vydat dcera. Odmítl jsem, ale když ta si něco vezme do hlavy, nic ji nezastaví,“ říká dvaadevadesátiletý autor fejetonů Oldřich Zedníček. Ke Karlu Čapkovi, Rudolfu Křesťanovi nebo Janu Nerudovi teď klienti v Domově pro seniory ve Žďáře nad Sázavou řadí další jméno – Oldřich Zedníček. Dvaadevadesátiletý pán vydal před Vánoci svoji prvotinu.

Útlá knížečka je plná fejetonů. Senior píše už několik let, většinou vydává své texty ve Zpravodaji, který vychází v domově pro seniory. K vydání knihy ho přesvědčila dcera. „Pochopil jsem, že je marný jí v tom bránit,“ usmívá se vitální pán. Témata pro své fejetony hledá, kde se dá. V jeho knize najdou čtenáři například jaro, babičky, máj, lásku.

„Hlavně, aby to bylo ze života,“ podotýká Zedníček, kterému se rodí v hlavě nová kniha. „V tomhle věku, v tomhle stáří, mě napadla taková myšlenka, že bych napsal ještě druhý díl. Ale to je nesmysl,“ odmítá senior. Za to by byli rádi i zaměstnanci a ostatní obyvatelé domova, dodává jeho vedoucí Eva Josífková: „My se na to těšíme, že bude pokračování a vzniknou fejetony číslo dva.“ Materiály už senior sbírá.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio