Nepodléhejme iluzi, že internet je bezpečné prostředí

12. březen 2015
Dobré odpoledne

Většina z nás denně komunikuje pomocí e-mailové pošty pracovně i soukromě. Emaily však také využívají podvodníci, aby z nás dostali peníze, a mnohdy uspějí. Co tedy děláme špatně? „Možná je to taková naivita nebo přehnaná důvěřivost. Kdybyste si někdy přečetli nějakou zprávu či inzerát nebo kdyby vám někdo řekl do očí, že od vás chce na něco vysokou zálohu, třeba na nějaký stroj, tak byste jen mávli rukou. Ale když to lidé vidí v tom pěkném prostředí internetu, když vědí, kolik to dá práce napsat dopis s konkrétním oslovením, jako kdyby ztráceli ostražitost, a skočí na lep. Je to klasický podvod, jen v novém kabátě,“ říká internetový specialista Jiří Nápravník.

Když nechceme naletět podvodníkovi, který se vydává za banku nebo nějaký úřad, první věc je zkontrolovat e-mailovou adresu odesílatele. „Pokud je odesílatel jiný než konkrétní banka nebo úřad, už bych byl ostražitý. Pokud je ale jako odesílatel skutečně uvedena banka nebo úřad, pak nastupuje klasická obezřetnost: skutečně jsem spáchal nějaký přestupek, skutečně někde dlužím peníze? Pak nejprve zvednu telefon a zprávu, která po mně vyžaduje domnělý dluh, si přímo v dané instituci ověřím,“ radí Jiří Nápravník.

Neovládejte svůj účet přes telefon

Když spravujeme svůj účet přes internetbanking, jsme také ohroženi elektronickou krádeží. Podle Jiřího Nápravníka se podvody přesunuly na mobilní telefony, které jsou zároveň malým počítačem do dlaně. „Nejlepší je ovládat internetbanking přes domácí počítač a mobilní telefon použít pouze na příjem klíče nebo potvrzovací zprávy. Moje rada zní: vyvarovat se obsluhy účtu z chytrého telefonu, kam vám zároveň chodí potvrzovací klíč. Může se stát, že si stáhnete do mobilu i nenápadnou aplikaci, třeba předpověď počasí a k ní bude přibalen dáreček v podobě viru, který bude sledovat vaši komunikaci s bankou,“ varuje specialista.

Další možnou ochranou je mít na tomto účtu pouze nezbytné minimum a větší rodinné úspory mít na účtu, který se dá vybrat pouze u přepážky.

Počítač musí mít antivirový program

Domácí počítač musíme mít zabezpečen ochrannými programy, zdůrazňuje Jiří Nápravník: „První věc, kterou by měl mít uživatel mít, je nainstalovaný antivirový program, který kontroluje jak elektronickou poštu, tak třídí podezřelé soubory a viry. Je nutné mít nastavenu pravidelnou aktualizaci těchto programů.“

Odborník v oblasti IT bezpečnosti Jiří Nápravník

Dalším ochranným programem je firewall. „Je to vlastně taková bezpečnostní brána, která má nastavena pravidla, určující, jaká komunikace může jít z počítače ven a kdo může z internetu vstupovat do počítače,“ vysvětluje internetový specialista. Například Facebook je sice díky těmto programům bezpečný, ale i tady bychom měli zůstat ostražití, s kým navazujeme komunikaci a neklikat úplně na všechno.

Chat s Jiřím Nápravníkem

autor: dak
Spustit audio