Není to obyčejný dub. K jeho kmeni si přivázal koně vojevůdce Jan Žižka

18. červen 2019

Zná jej každý účastník legendárních Závodů do vrchu i každý, kdo sjíždí do Náměště nad Oslavou kolem zdejšího zámku.

V nejprudší zatáčce na samém konci zámecké zahrady stojí nejmohutnější a zřejmě také nejstarší dub na celé Moravě. Letos se probojoval do finále ankety Strom roku.

Krásná přírodní památka

Žižkův dub přihlásili žáci ZŠ Komenského z Náměště nad Oslavou. „Je to bezpochyby krásná přírodní památka s příběhem. Strom tady má své místo přes tisíc let a zaslouží trochu pozornosti a péče,“ říká učitelka Hana Matoušková, která s dětmi posílala přihlášku do ankety, kde má každý strom mít také svůj příběh.

Husité táhli na Moravu

„Husité, když táhli na Moravu, při dobývání tohoto hradu přespali pod tímto dubem, přespal tu i Žižka a k tomuto stromu si přivázal koně,“ vysvětluje deváťák Jakub, čím je dub výjimečný. Amélie dodává, že dub nebyl vysazen, ale pochází z původních dubových porostů.

Žižkův dub, Náměšť nad Oslavou

Kmen je dutý

Podobně staré stromy najdeme v zámecké oboře hned za silnicí oddělující oboru od zahrady. Podle posledního měření je obvod kmene tisíc čtyřicet centimetrů, tedy přes deset metrů na šířku.

Strom je dutý a nad dutinou byla v polovině dvacátého století zakryta šindelovou stříškou, kterou pak nahradila konstrukce připomínající domeček z pohádky.

To potvrzují i slova Ivy z deváté třídy: „Když jsem byla malá, myslela jsem, že tady bydlí čarodějnice a chtěla jsem se podívat dovnitř,“ směje se.

Nyní odborníci doporučují stříšku odstranit: „Podle posledních výzkumů bude stromu bez toho líp, do těch dutin má pršet, má v nich stát voda,“ říká Petr Doležal, zámecký zahradník, který se o strom stará.

Internetové hlasování potrvá na stránkách do 25. září 2019. Vítězný strom získá odborné arboristické ošetření a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku v únoru příštího roku.

Spustit audio