Nejvyšší Češi

Asi jste tu zprávu také zaznamenali. Nejvyšší občan České republiky evidovaný Českou databankou rekordů pelhřimovské Agentury Dobrý den - Tomáš Pustina z Rozkoše u Humpolce - zemřel. Tomáš měl při oficiálních měřeních 224 - 226 cm. A neměl, ani on, ani jeho maminka, která se o něj celoživotně s vskutku mateřskou péčí starala, lehký život.

Na Tomáše nebylo možno koupit boty ani kalhoty, postel, ani invalidní vozík, kterého bylo později třeba. O náročnosti života s Tomášem svědčí i to, že když byl tento milý a sympatický obr nemocný a stalo, že padl, musela maminka volat hasiče.

Přesto měl Tomáš i světlé chvilky. Rád chodil na koncerty, býval ozdobou festivalu kuriozit a rekordů. Tomáš pokaždé když přijel do Pelhřimova, tak už z dálky vyzařovala z jeho očí radost z toho, že se zase vidíme, že se něco bude dít. A pak přišel stisk té jeho ohromné ruky - a to je něco, nač nejde zapomenout.

Ostatně v Pelhřimově Tomáš vešel ve všeobecnou známost a tam byla také zaznamenána tato čísla: Délka chodidla 33,5 cm. Obří Tomášovu botu si můžete prohlédnout v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Obvod chodidla na šířku měl Tomáš 39 cm. Jeho dlaň - od zápěstí k prstu - měřila 27 cm.

Historicky nejvyšším člověkem u nás byl v 19. století Josef Drásal. Ten měřil 242 cm. V současnosti přišlo do Agentury Dobrý den několik typů na obsazení uprázdněného trůnu. Jistý český basketbalista působící před časem v Dánsku prý měří přibližně stejně jako Tomáš Pustina. I jeho bude redakce České knihy rekordů vyhledávat a možná, že už na blížícím se festivalu rekordů 10. a 11. června bude nový král českých dlouhánů dekorován. Přesto v rámci této akce proběhne - před koncertem Václava Neckáře - i vzpomínka na Nejvyššího Čecha Tomáše Pustinu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.