Největší kolo

Řeč je o jízdním kole, a abychom byli úplně přesní, tak o největším modelu jízdního kola. Jezdit se na něm nedá, ale takové kolo jste ještě nikdy neviděli! Budou-li se Vaše myšlenky při přemýšlení o možné velikosti největšího kola v ČR ubírat někam ke třem nebo pěti metrů - jste úplně vedle.

V Lounech sídlí společnost SEKO Aerospace a té bylo před nedávnem 25 let. No a zápis do České knihy rekordů byl dárkem k tomuto výročí. V den oslav došlo pod dohledem komisařů z pelhřimovské Agentury Dobrý den k oficiálnímu přeměření onoho obra a zároveň byl slavnostně odhalen tento železný model bicyklu o neuvěřitelné výšce 13,6 m.

To je pro porovnání přibližně výška čtyřpatrového paneláku. Rekordní jízdní kolo má i odpovídající délku - 27,4 m. Model o hmotnosti 3 tuny vyráběli 3 zaměstnanci společnosti po dobu 4 měsíců.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.