Nejlepší pro nohu je žádná bota. Choďme po měkkém, radí fyzioterapeutka

3. říjen 2014
Dobré odpoledne

Lidé mohou mít zničené nohy již od dětského věku. Například pokud se narodí dítě s polohovou vadou, která - pokud ji rodiče správně nevycvičí - se nadále podílí na špatném stereotypu chůze, může se tento nadále promítat třeba až do zad. Proto již od útlého dětského věku může být noha v podstatě „zkažená“.

Tvrdé boty, společenské boty, lodičky, baleríny plus to, že jsme generace, která hodně sedí a málo se pohybuje, to všechno se v součtu podílí na tom, že nás nakonec začne někde něco zlobit a nakonec potřebujeme pomoc na rehabilitaci. „Končí u nás lidé s bolestmi kotníků, kolen, kyčlí. Bolesti se mohou zřetězit až k zádům, krční páteři, někteří z toho mohou mít i migrény. Pomáháme i s bolestmi palců, pat, nebo plosky nohy,“ jmenuje fyzioterapeutka.

„Na rehabilitaci si každého prohlédneme od shora dolů, jak si člověk stoupá, jak se pohybuje, jak chodí a jak se zvedá, jak se mu ohýbají prsty, jestli dupe, chodí přes patu, přes vnitřní nebo zevní hrany, jak odvíjí prsty nebo jak vypadá jeho klenba. Pokud má problémy s bolestmi od pasu dolů, tak existuje i možnost nápravy přes chodidlo a to díky ortopedické stélce, kterou jsme mu schopni poskytnout,“ říká Miroslava Gupta, podle níž může pomoci až do té míry, že potíže nakonec úplně ustanou.

Oproti běžné ortopedické stélce ze zdravotních potřeb existuje materiál, který se pomocí 3D technologie vyřezává z jednoho bloku a poté se zhotoví na míru přímo v botě člověka, který je potřebuje nosit. Miroslava Gupta popisuje proces, který při tvorbě vložky na míru probíhá: „Vložka se nejprve vytvaruje teplem, ale pacienta nadále testujeme a jak mu vložka s nohou funguje, zda je potřeba vypodložit palcová část, pata, klenba, vložit srdíčko a podobně. V době mezi 6 týdny až 6 měsíci je stélka dokončená. Je omyvatelná, prachuvzdorná, zkrátka vydrží toho hodně,“ směje se.

Fyzioterapeutka doporučuje nekupovat boty z druhé ruky a nedávat dětem boty po sourozencích. „Nejlepší botou pro nohu je žádná bota. Nekupujte si těžké boty, protože potřebujeme pružnou podrážku, s rotovatelnou a ohnutelnou stélkou. Teoreticky byste u správné boty měli vzít špičku a ohnout ji až na nárt. Když zavřete nohu do kopyta, tak vám nefunguje,“ uzavírá Miroslava Gupta v poradně na Regionu.

autor: dak
Spustit audio