Nejlepší kuželkářka 20. století je z Třebíče

6. listopad 2014

Třebíčská kuželkářka Naděžda Dobešová byla několikrát na mistrovství světa – má šest světových titulů, sedmkrát byla bronzová a třikrát stříbrná. Úspěchy sbírala také se svými kluby – čtyřikrát zvítězila ve světovém poháru družstev. V roce 2000 byla vyhlášená nejlepší kuželkářkou dvacátého století.

Ke sportu, který je vnímán spíše jako mužská a navíc hospodská záležitost, se dodala díky svým rodičům. „Kuželky hráli moji rodiče i děda s pradědou. Já jsem v mládí zkoušela více sportů, ale díky mým rodičům jsem si vybrala kuželky,“ říká čerstvá padesátnice, mimochodem dodnes aktivní sportovkyně, které hraje za oddíl z Rosic, kterému slíbila, že pomůže do nejvyšší domácí soutěže.

Nikdy ale nezapomněla na dobu, kdy v Třebíči začínala hrát kuželky. „Poprvé jsem se na dráhu dostala v Dělnickém domě, kde jsem stavěla kuželky. Za jednu hru jsem dostala čtyři koruny,“ vzpomíná s úsměvem. V její kariéře jí hodně pomohla maminka, která stála jako trenérka u prvních úspěchů. Pod jejím vedením získala první republikový titul už ve dvanácti letech. Proto by také ona ráda chtěla obnovit ženské kuželkářské družstvo v rodné Třebíči. „Stačí, když děti přijdou a vyzkouší si to. A pak je nutné, aby je kuželky chytly. Bez toho, že by je to bavilo, to nemá cenu,“ uzavírá úspěšná kuželkářka.

autor: Petr Hladík
Spustit audio