Nadační fond Světluška za posledních šest let více než ztrojnásobil objem své pomoci zrakově hendikepovaným, otevřel i půjčovnu kompenzačních pomůcek

16. květen 2024

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá těžce zrakově postiženým. Už od roku 2003 se ve Světlušce snaží dělat radost hned dvakrát. A to jak nepřetržitou finanční pomocí zrakově hendikepovaným, tak i pořádáním osvětových a zážitkových aktivit pro všechny dárce. Jednou z takových aktivit je i Noční běh pro Světlušku.

V roce 2023 Nadační fond Českého rozhlasu Světluška oslavil 20 let. „A my jsme se snažili tak trochu ohlédnout během toho minulého roku a zrekapitulovat to, kde všude Světluška svítila, co se jí za těch 20 let podařilo, jak moc se změnila její pomoc zrakově hendikepovaným,“ říká ředitelka nadačního fondu Gabriela Drastichová. „A já, protože nerada koukám do historie a spíš se radši koukám dopředu, tak jsme i ten loňský rok věnovali hodně času tomu, abychom zjistili, co ty mladší generace lidí s těžkým zrakovým postižením v životě potřebují, kde všude je může Světluška doprovodit. Abychom i na základě těch zjištěných údajů nebo zkušeností postavili tu budoucnost Světlušky, tak aby vždycky naše pomoc odpovídala tomu, co ti lidé potřebují,“ vysvětluje.

Za dvacet let působení Světlušky se výrazně změnila. Jenom za posledních šest let se objem pomoci více než ztrojnásobil. „Šest let zpátky Světluška rozdělovala pro vaši představu nějakých 12 milionů korun ročně na pomoc těžce zrakové postiženým a dneska je ta částka kolem 40 milionů, což je úžasné,“ počítá Gabriela Drastichová.

Změnilo se i spektrum aktivit a oblastí, do kterých je Světluška schopná investovat peníze od dárců a které i sama vytváří. „Když jsme zjistili, třeba že na trhu neexistuje půjčovna pomůcek, která by byla schopná na krátkou i na delší dobu půjčit na vyzkoušení nějakou kompenzační pomůcku do rodiny, tak jsme tu půjčovnu zřídili,“ popisuje ředitelka nadačního fondu. Půjčovna kompenzačních pomůcek Světlušky má celorepublikovou působnost, takže si kdokoliv z celé republiky, kdo pomůcku kvůli svému zrakovému handicapu potřebuje, může na měsíc, ale i na půl roku půjčit.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio