Nadační fond Českého rozhlasu slaví letos 20 let, otevřel Osvětlovnu a spojil se s Českým paralympijským výborem

13. duben 2023

Český rozhlas slaví letos 100 let své existence. Kulaté jubileum má ale i Nadační fond nebo projekt Českého rozhlasu Světluška. Ty si letos připomínají 20 let.

„Nás budou oslavy provázet celým rokem. A už jsme vlastně začali, protože všechny akce, které Světluška v průběhu roku a pořádá, jsou tak trošku oslavou toho, co děláme,“ říká ředitelka Nadačního fondu České rozhlasu Gabriela Drastichová.

Za dvacet let své existence se Světluška hodně proměnila. „Tak jak se mění potřeby lidí s jakýmkoliv zdravotním postižením, tak se musí měnit i ta organizace, která je tady, aby jim pomáhala,“ vysvětluje ředitelka fondu.

Světluška proto znovu zjišťuje, jaké jsou potřeby mladých lidí se zrakovým handicapem a jak jim může na jejich cestě životem posvítit.

Letos v únoru Nadační fond Světluška přišel i s novou bezplatnou poradnou. „Osvětlovna je něco, co vykrystalizovalo z těch 20 let našich zkušeností. Obracejí se na nás lidé se zrakovým hendikepem nebo osoby o ně pečující a organizace, které zajišťují pro zrakově handicapované služby. A když pročítáme ty žádosti, a že žádostí těch jednotlivců je u nás ročně víc než 300, čteme každý ten životní příběh, tak taky koukáme na to, jak se ti lidé vlastně dostali do tíživé situace, ať už finanční nebo nebo i sociální, a zjistili jsme, že řada z nich nemá vyřešené úplně základní věci, na které mají nárok, jako občané České republiky a jako lidé, kteří mají nějaký zdravotní handicap,“ přibližuje Gabriela Drastichová hlavní význam poradny.

Nadační fond Světluška začal taky spolupracovat s Českým paralympijským výborem. Proč se spojili a jak můžete Světlušce pomoc, když nazujete běžecké boty? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související