Na vysokých záhonech je možné zahradničit třeba i u paneláku. Člověk se k nim navíc nemusí ohýbat

Nejlepší zelenina je ta, co si člověk vypěstuje sám. To si brzy budou říkat i členové dětského zahradnického kroužku, který se schází v Zahradě u řeky v Třebíči.

Ze starého zahradnictví ji vybudovali pracovníci ekologického centra Chaloupky právě proto, aby lidi učili zahradničit.

U řeky, v místě nedaleko kruhového objezdu v Brněnské ulici v Třebíči, bývalo před lety zahradnictví. Po ukončení jeho činnosti pozemek zarůstal, půda byla vyžilá, a pro další pěstování nevhodná. Pracovníci obecně prospěšné společnosti Chaloupky v letech 2017 – 2018 zahradu vyčistili, odvezli celé vlečky sutě, vyklestili náletové dřeviny, a začali spolu s dobrovolníky vytvářet přírodní zahradu.

Vysoké záhony ocení senioři i lidé na vozíčku

„Tady není vůbec žádná půda. Je to jeden z důvodů, proč jsme zvolili pěstování ve vyvýšených záhonech,“ říká Iveta Machátová, vedoucí třebíčské pobočky centra Chaloupky, a ukazuje na velké bedny s hlínou. V některých se to zelená bylinkami, jiné jsou připravené na výsev zeleniny. Vysoké záhony jsou zároveň velmi vhodné například pro seniory nebo lidi na vozíčku, a díky jejich nenáročnosti je možné je instalovat například i na panelových sídlištích.

Na jaře začaly pravidelné dětské zahradnické kroužky

V Zahradě u řeky na záhonech nejčastěji pracují děti v rámci zahradnických kroužků. Otevřená je ale i pro seniory, kteří by se chtěli učit zahradničit. „Zkusili jsme rozběhnout klub Dobromysl, připravili jsme tematické čtvrtky,“ vypočítává aktivity pro seniory Iveta Machátová. Zájem zatím ale není velký. „My se ale nevzdáváme,“ dodává optimisticky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.