Na svatého Valentýna se můžete i dobře najíst

12. únor 2015
Dobré odpoledne

Svatovalentýnská menu jsou poměrně nová věc. „Zatím jsem ho připravoval pětkrát,“ vzpomíná Václav Bauch z Panského domu v Chotěboři. „Je to svátek, který vyhovuje obchodníkům. Slaví ho hlavně mladí lidé a díky nim zvyšují své tržby. K obchodníkům se přidaly i restaurace s nabídkou svatovalentýnských menu.“

Václav Bauch pro nás připravil jako předkrm kachní prsa na pomerančích a tymiánu se salátem a brusinkovou omáčkou. Pomeranč spotřebujeme na tento recept celý i s kůrou, která ale bývá chemicky ošetřena, takže si ji nejprve dobře vyčistěte kartáčkem.

Hlavním chodem na den svatého Valentýna může být vepřová panenka plněná mangem s omáčkou ze sušených švestek máčených v medové slivovici. Tento recept vyžaduje mít doma v zásobě omáčku demi-glace z pečených telecích kostí, rajského protlaku a červeného vína, která se vaří velmi dlouhou dobu. Pokud nám zbude, dá se zbytek uchovat v mrazáku. „K tomuto chodu se hodí sladší růžové víno,“ doporučuje šéfkuchař.

Václav Bauch s moderátorkou Dášou Kubíkovou

Jako dezert můžeme podávat francouzský klasický Crème brûlée. Při jeho přípravě je potřeba mít doma flambovací pistoli na závěrečné zkaramelizování cukru. Pokud ji nemáme, dá se podle Václava Baucha zkusit horní plamen grilu, ale tam je nebezpečí, že se rozehřeje a povolí i samotný krém.

Recepty na jednotlivé pokrmy najdete v sekci Recepty.

Chat s Václavem Bauchem

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.