Na střešní zahrádce nejsou slimáci, ověřili si v komunitní zahrádce žďárského Rodinného centra Srdíčko

19. červen 2023

Rodinné centrum Srdíčko ve Žďáře nad Sázavou sídlí v posledním patře polikliniky a má jednu výhodu - děti s rodiči mohou využívat i velkou střešní terasu, kde si mohou hrát na čerstvém vzduchu.

Letos na střeše přibyla i komunitní zahrádka, kde díky příznivým podmínkám a naprosté nepřítomnosti slimáků dosahují zasazené bylinky, jahody i zelenina pěkného vzrůstu.

Vedoucí Rodinného centra Srdíčko Jana Kamarádová (vlevo) a pracovnice centra Lenka Muchová (vpravo)

Děti ve věku dvou a půl až tří let si rozebírají kuličky hrášku a sázejí je do řádků v posledním volném truhlíku. Zbytek už je osázen a u každé rostliny je cedulka s názvem toho, co tam roste – cedulky vyrobily maminky a děti je vymalovaly.

Vedle záhonku využívá rodinné centrum i docela nový vermikompostér s kalifornskými žížalami. „Dostali jsme ho darem teprve nedávno,“ říká pracovnice centra Lenka Muchová. „ Strašně nás nadchl, protože maminky v herně mají bioodpady a tohle bylo k té zahradě jako doplnění. Ty žížaly by měly během několika měsíců zpracovat na krásnou organickou půdu žížalí čaj, což je velmi silné hnojivo. A myslím, že to je i lákadlo pro děti, že tady jsou i takoví malí tvorečkové, které mohou občas i zahlédnout.“

Rostlinky cítí radost

Terasa byla dosud využívaná rodinným centrem Srdíčko jako venkovní herna, je tu stan, aby poskytl stín, pískoviště, a teď přibyla i zeleň.

Komunitní zahrada na střeše polikliniky ve Žďáře nad Sázavou

Vedoucí Srdíčka Jana Kamarádová přiznává, že na prosluněné terase si něco přáli pěstovat už delší dobu: „Ale až loni, kdy se Žďár umístil na druhém místě v prestižní soutěži Obec přátelská rodině, jsme mohli nakoupit truhlíky a zeminu a začít. Do pěstování se zapojilo asi dvacet rodin, přinesli rostlinu, jakou chtěli, nebo měli a teď zase každý, kdo jde kolem a může, tak vypleje, zaleje, a stejně tak sklízet budou moci všichni. Je to zkrátka naše."

Podle Jany se rostlinám na terase daří nejen proto, že se tak vysoko nedostanou žádní slimáci, ale že jim k růstu pomáhá péče, radost a optimismus všech v Srdíčku.

Spustit audio