Fenka Frida miluje pohyb. V útulku čeká na pána, který s ní vyrazí do terénu

27. květen 2024

V psím útulku, který zřizuje Městská policie Jihlava, čeká na nového pána mladá fenka Frida. Nemá ráda nudu, a tak by přivítala někoho, kdo s ní bude vyrážet na pravidelné svižné procházky. Když to bude běžec nebo cyklista, bude nejšťastnější pes na světě.

"Pojmenovali jsme ji po Fridě Kahlo, protože má takové černé obočí. Vypadá to, že to bude kříženec nějakého severského plemene," představuje Fridu vedoucí jihlavského útulku v Pístově Kateřina Škarková. Fena pobíhala po centru Jihlavy, a po převozu do útulku nikdo nereagoval na výzvy, nikdo se o ni nepřihlásil. "Byla pravděpodobně někde zavřená, neznala nic a byla strašně hubená. Když jsme viděli její exkrementy, tak byly bílé, což znamená, že byla krmená jen kostmi," dodává s tím, že v útulku ji krmí dvakrát denně granulemi, a pes je už v mnohem lepší kondici.

Frida má v kohoutku asi šedesát centimetrů, takže je to větší pes. Má krásnou žíhanou srst, bílou náprsenku a bílou podkolenku na levé přední tlapce. Není jí ani rok, je odčervená, očkovaná a zcela zdravá. Vzhledem ke svým severským genům je velice aktivní. O to větší to pro ni bylo trápení, když byla u svých původních majitelů zavřená. Teď si procházky i proběhnutí velice užívá.

"Pokud se chce někdo věnovat běhání se psem, myslím, že by se dala naučit i na kolo," říká Kateřina Škarková. Fena by se neměla nudit, protože pak by mohla ničit své okolí. "Těch deset kilometrů denně, aspoň hodinu a půl svižného pohybu," dodává. Frida miluje i hračky, aportování klacků. "Když se s vámi seznámí, během pár minut je vaše."

autoři: Irena Šarounová , hoch