Na podzim se uklízí listí. Z jihlavských ulic ho každý den odvezou 20 tun

30. říjen 2021 06:00

Všechna větší města na Vysočině už začala s úklidem listí. Třeba v Jihlavě ho pracovníci služeb města (SMJ) sklidí denně až 20 tun.

Symbolem podzimu je barevné listí, které na jednu stranu lahodí oku, na stranu druhou se ale kupí na chodnících a znepříjemňuje pohyb po městě. Také proto do ulic na konci října vyrážejí čety pracovníků technických služeb, které popadané listí postupně odklízejí.

Fukar na listí

Pracovník SMJ Jan startuje svůj fukar, aby odfoukal popadané listí z ulice Vrchlického. „Vyfoukáme to takhle ke kraji, pak přijede zameták, který to vysaje a je to čistý.“ Pracovníkovi s fukarem, který v Jihlavě odklízí listí už pět let, sekunduje další pracovník Radek. „Pomáháme to dávat dopředu a oni to foukají,“ dodal muž s koštětem.

S úklidem listí začaly SMJ už minulý týden, kdy do ulic vyrazily zametací stroje, říká mluvčí Martin Málek. „Naši pracovníci nastoupili už na chodníky, na komunikace, kam se nedostane velká technika a pomocí fukarů dělají hromádky na chodnících. Za nimi jede další mechanizace, okamžitě se to nakládá.“

Milion korun

Listí z Jihlavy končí na kompostárně v Henčově. Denně ho je asi 20 tun a úklid celkově vyjde asi na milion. „Co se týká cen za úklid, do toho je třeba započítat také celkovou čistotu chodníků a komunikací, vyjde to zhruba na milion a sto tisíc.“

S úklidem listí začala už všechna okresní města na Vysočině. Třeba ve Žďáře nad Sázavou se pracovníci tamních technických služeb pustí do jeho odklízení na sídlištích.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související