Jihlava chce změnit vzhled některých restauračních zahrádek. Vydala speciální manuál

2. říjen 2021 05:00

Jihlava se snaží omezit tzv. vizuální smog. Prvním krokem na této cestě je jednotná estetika restauračních zahrádek ve městě.

K předzahrádkám magistrát vydal takzvaný manuál dobrých restauračních zahrádek, kterým by se provozovatelé měli od nového roku řídit. Jako motivaci město nabízí slevu na poplatku ze záboru veřejné plochy.

Vytváří překážku…

„Ta zahrádka je vyvýšená a vlastně vytváří překážku v prostoru trvale, takže je tady v zimě v létě.“ Městský architekt Filip Kochana, který je koordinátorem manuálu dobrých zahrádek, se při procházce městem zamýšlí nad jednou ze zahrádek přímo v centru, která podle něj současným požadavkům nevyhovuje.

Pokud by ji provozovatel neupravil, hrozí, že od nového roku zaplatí podstatně více než v minulosti. „Abych mohl říct nějaký příklad: Pokud někdo měl třeba třicetimetrovou zahrádku, tak za půl roku se vybíral poplatek 9600 korun. Nyní, když bude mít zahrádku v souladu, zaplatí 4800 korun, ale v opačném případě, pokud by neměl zahrádku v souladu, tak bude platit 48000 korun za ten půlrok.“

Motivace

Město věří, že dokáže provozovatele motivovat právě devadesátiprocentní slevou, pokud se budou manuálem dobrých zahrádek řídit. „Teď je na tom uživateli, že je takhle s tím spokojen, že má reklamní slunečníky, a že je získal zadarmo, nebo naopak si pořídí slunečníky nový a bude to v souladu s manuálem.“

Reklamní slunečníky má třeba i zahrádka jedné z kaváren v ulici U Brány. Podle jejího majitele Přemysla Moravce není špatně, že se město snaží ovlivnit vzhled centra, provozovatelům ale na nutné změny nevyhradilo dostatek času.

„V kontextu, že pravidla mají platit od začátku roku, toho času některé věci udělat je poměrně málo a jsou to samozřejmě investice. Když se dívám na ty slunečníky, tak ano, máme tu na slunečnících nějaký nápis, na druhou stranu si myslím, že by těm provozovatelům měli dát trošku víc času.“

Vedení města ale argumentuje, že provozovatelé mají na přípravu více než půl roku, protože předzahrádky se začínají v Jihlavě většinou otevírat až v květnu a tím pádem je času dostatek.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související