Na krásný jarní trávník si nejprve pořiďte vertikutátor, radí Lubomír Mach

4. duben 2014
Dobré odpoledne

Vertikutátor je stroj s nožovým nebo drátovým válcem, který vyčeše z trávy starou trávu, plevely i mech, profrézuje a provzdušní vrchní část půdy, vysvětlil v poradně Lubomír Mach.

S mechem i plevely nebo se starou suchou trávou si poradí díky tomu, že tráva má jiný kořenový systém, než všechny tyto nežádoucí rostliny. Navíc mech je potřeba narušit, aby se dal snadno odstranit.

Vertikutátorů existuje několik druhů. Na menší zahrádky se dají pořídit vertikutační hrábě s noži a násadou, ale práce s nimi je dost namáhavá. Lepší je pořídit si elektrický stroj, který je vhodný na pozemky o velikosti do 500-600 metrů čtverečních. U větších zahrad už potom uvažujme o motorových vertikutátorech, které se vyrábějí s různými motory.

Odpověď na dotaz posluchačky Petry potvrdila, že vertikutátor může pomoci i s tvrdým trávníkem, půdu, která je hodně slehlá, zkypří a trávník následně změkne. Ceny za vertikutáry jsou okolo dvou tisíc, motorové jsou pak k sehnání přibližně za desetinásobek.

Po úpravě trávníku tímto strojem bychom měli díry vzniklé po odstranění mechů či větších ploch plevelů zaplnit vhodným travním osivem. Trávník poté pohnojíme. Lubomír Mach rozhodně nedoporučuje hnojit z ruky, protože nedocílíme stejnoměrného hnojení a na trávníku se vytvoří fleky.
Jde o rozdíly v růstu trávníku, jinde je tráva naopak zakrnělá a jinak barevná. Je vhodné pořídit si aplikační vozík a ten použít. Hnojivo na jaře má být hlavně dusíkaté, ve složení NPK (dusík, fosfor, draslík). S hnojivy, která mohou být i speciální a dlouhodobá, vám poradí zahradník.

Je sucho, tráva to také pozná, takže pokud trávník pohnojíme, je vhodné ho také zalít, aby hnojivo neodnesl vítr a aby se dobře vsáklo.

CHAT:

Suchý - Mám trávník asi 250m2, má cenu kupovat vertikutátor? Záhonků se zeleninou moc nemáme, je to hlavně tráva. Pomůže mi na mech vápno? Děkuji, Suchý, Přibyslav

Přeji hezký den,
Na Váš dotaz Vám mohu odpovědět, že na Vaši plochu trávníku by mohly být i vertikutační ruční hrábě. U těch je však nutná určitá fyzická námaha, takže záleží pouze na Vaší kondici. Spíš bych se ale přikláněl k elektrickému vertikutátoru, protože i na něm je výměnný válec, nožový i drátový a co je hlavní je, že je opatřen sběrným košem, takže u něj odpadá pozdější hrabání vyčesané trávy.
Pokud jde o mech v trávníku,tak vápno Vám pomůže upravit kyselost půdy, ale já bych spíš doporučil vertikutaci a úplné odstranění mechu a dosetí nového travního osiva na postižené místo. Pokud mech nenarušíte mechanicky, je téměř jisté, že se Vám tam objeví znova. Mach L.

autor: dak
Spustit audio