Na jižní Moravu jednoduše. Východ Vysočiny chce připojit k dopravnímu systému sousedního kraje

24. srpen 2021 07:00

Po několik generací jezdili lidé z východního okraje současného Vysočiny za prací nebo do školy do Brna. Teď usilují o to, aby měli cestu pohodlnější a jednodušší.

Čtyři města z Vysočiny se chtějí zapojit do integrovaného dopravního systému (IDS) Jihomoravského kraje. Jsou to Třebíč, Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem a Nové Město na Moravě.

S jednou jízdenkou

Města chtějí v jednáních postupovat společně, proto vedení radnic sepsala memorandum o spolupráci. V případě připojení oblasti do IDS sousedního kraje by lidé cestovali s jedinou jízdenkou.

„Na Bystřicku si to vyzkoušeli, nevím, proč bychom takovou výhodu neposkytli i dalším lidem. Doufám, že se to podaří. Za naprosto klíčové považujeme vlakové linky,“ řekl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD).

Kraj: logický krok

Za logický krok ze strany měst na východním okraji Vysočiny to považuje také hejtman Vítězslav Schrek (ODS). „Koresponduje to s mojí dohodou při oficiální návštěvě Jihomoravského kraje, kde jsme se s panem hejtmanem Grulichem domluvili, že se budeme ty okrajové části snažit propojovat.“

Aktuálně je sepsané memorandum, starostové čtyř měst z Vysočiny začnou jednat s oběma kraji. V případě souhlasu by na konci mělo být fyzické začlenění východu Vysočiny do IDS Jihomoravského kraje.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související