Na den přesně po dvaceti letech oslaví Radek Jaroš výstup na Everest s celou expedicí

„Mount Everest jsem nepokořil, ale hora mi dovolila, abych na ni vystoupil,“ říká nejúspěšnější český horolezec Radek Jaroš o svém dvacet let starém sportovním úspěchu. Od té doby na vrcholu nejvyšší hory světa stanuly desítky dalších lezců, ale výstup expedice, jejíž byl Radek Jaroš členem, byl poněkud odlišný. Většina se o zdolání hory pokouší z jižní nepálské strany.

„My jsme šli tehdy ze severní strany, z Tibetu, a tam těch lidí chodí málo. Hlavně z toho důvodu, že tam není dobrá logistika, takže v okamžiku, kdy se tam stane nějaký průšvih, tak je tam možnost záchrany hodně omezená, nebo téměř nulová,“ vysvětluje horolezec. Vrcholu hory dosáhl společně s Vladimírem Noskem, zbytek expedice je nesmírně podporoval: „Byla to parta, kde si lidi všechno přáli navzájem, pomáhali si a přáli nám to. Všichni říkali - vy jste si to zasloužili nejvíc, vy jste toho nejvíc udělali, je to super, že jste byli nahoře,“ vzpomíná Radek.

 

Na Mt. Everest vylezli 19. května 1998 a přesně po dvaceti letech se horolezcům podařilo uspořádat výroční sraz. „Je to zázrak,“ říká s pohnutím Radek. „My jsme devatenáctého stáli na vrcholu a devatenáctého se sejdeme v hospodě, která patřila shodou dvěma členům výpravy, kteří už nejsou mezi námi. Takže budeme všichni komplet.“ Zdeněk Hrubý a Ladislav Drda se setkání nedožili. První tragicky zahynul při sestupu z osmitisícovky Gašerbrum, Ladislav Drda zemřel náhle před čtyřmi lety. Petr Skalka, Bohouš Blažek, Jarda Hlava a Tomáš Kozák na srazu budou.

 

Na letošní cestě do Himálaje poprvé nejde o výstup

 

Ještě před velkým srazem k dvacátému výročí výstupu na Everest míří Radek Jaroš znovu do nejvyšších hor světa. Místo lezení, ale půjde na trek do jižního základního tábora Everestu. Cílem je nasbírat filmový materiál k filmu se zatím pracovním názvem Koruna Himálaje. Na rozdíl od svých předchozích výprav tentokrát nebude Radek spěchat. „Když jsem šel kdysi na Lhotse, tak jsem ten trek přeběhl za pět dnů v sandálích, ale normálně to trvá deset dnů nahoru a pět dnů dolů. Vzhledem k tomu, že se chystáme po cestě hodně točit, tak žádní rychlíci nebudeme,“ směje se horolezec. „Budeme dodržovat tempo, které mají normální trekaři.“

 

K filmu o himálajských osmitisícovkách už má Radek materiálu nasbíráno dost, ale vlastně ještě ne všechno. „Já si troufnu tvrdit, že z lidí, kteří mají vylezenou Korunu Himálaje bez kyslíku, mám ty expedice vlastníma rukama nejlíp zdokumentované, ať už filmově nebo fotograficky. Tenhle film by měl opravdu být o Koruně Himálaje. Mám ještě domluvené šerpy, kteří ji taky vylezli a chci natočit tu atmosféru na místě,“ dodává Radek Jaroš. Film chce dokončit ještě letos.

autor: dak
Spustit audio