Mušle vylovená z moře vás může vyjít na balík peněz. Nesmí se totiž vyvážet

25. červen 2016
Motorsvět

Rádi si ze svých cest vozíte suvenýry? Pozor na dary z moře, protože se vám při silniční kontrole mohou pěkně prodražit. Zvláštní kategorií jsou mušle, alespoň základ bychom měli také znát o možnostech vývozu škeblí a prázdných škeblí.

Tento týden jsme v poradně rozebrali téma cestování a během příprav jsem narazila na dovoz suvenýrů od moře. Rázem jsem si vzpomněla na historku, jak se můj táta jako kluk rozhodl založit chov krabů u nás a na palubu starého Wartburku přibral krabího pasažéra. Ten samozřejmě cestu nezvládl a navíc řádně provoněl celé auto. Co tedy na dovolenou vzít můžete, ale zpátky ne, na to se podíváme v první části pořadu.

Pokud i vy trávíte dovolenou u moře s brýlemi a šnorchlem, jistě víte, jak je těžké mnohdy odolat pokušení a nedovézt si s sebou domů nějakého toho ježka, nebo právě kraba. To je samozřejmě zakázané, a pokud Vám podobný náklad policie najde na palubě, je jasné, že tenhle suvenýr se může pořádně prodražit.

Datlovka, kyjovka a další

Dejte si pozor na například na datlovku nebo kyjovku, to jsou zrovna dva zástupci mušlí, které sice vylovit můžete, ale jejich vývoz je zakázaný, to stejné platí i pro ježky, nebo třeba korály. Pokud jsou větší než 3 centimetry, potřebují zvláštní povolení. Další samostatnou kapitolou jsou zvířátka, čas od času se totiž na trhu můžete setkat například se suchozemskou želvičkou, pokud Vám k ní prodejce nedá speciální povolení o vývozu, může Vám na cestách způsobit pěkné nepříjemnosti s celní kontrolou nebo policií.

Pokud si však na trhu pořídíte suvenýry z mušlí a dekorace, nemusíte se na hraních bát, tyto předměty je možné vyvážet a můžete tak udělat svým blízkým radost.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio