Mnohé lidové písně dnes známe díky fonografu

27. červen 2014

Velkobítešsko, jinými slovy Horácko, je krajem bohatým na lidovou kulturu a písně. K dispozici máme velké množství kupříkladu svatebních písní. „Svatební písně se dochovaly v rukopisech a my tím, že jsme je vydali, je znovu dostáváme mezi lidi,“ říká etnografka Silva Smutná.

Muzeum v nedaleké Třebíči už vydalo dva sborníky písní a v tuto chvíli pracují na třetím. Využívají mimo jiné textových záznamů starých sběratelů, ale i zvuky pořízené z dnešního pohledu primitivním zařízením, fonografem.

„Významnou sběratelkou lidových písní na Moravě byla Františka Kyselková. Cestovala vlakem, chodila pěšky, spala, kde se dalo,“ směje se Eva Tomášová, etnografka třebíčského muzea. Františka Kyselková je známá také spoluprací s Leošem Janáčkem.

Sborníky lidových písní z Podhorácka je možné koupit na východě Vysočiny v informačních centrech a muzeích.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.