Mladí hoši jdou po stopách válečných parašutistů

7. říjen 2014

Dva současní teenegeři Pepa a Franta se vydávají pátrat po osudech čtyř parašutistů, kteří v květnu roku 1944 seskočili u Kramolína na Třebíčsku. Řadu informací najdou na internetu, ale nakonec se setkávají i s pamětníky a jdou doslova ve stopách vojáků, kteří byli na území Protektorátu vysazeni v rámci Operace Spelter. Ta se od začátku nevyvíjela podle jejich představ a došlo na přestřelku s jednotkami gestapa. Výpravu teneegerů do minulosti zachycuje komis Operace Spelter autorů Rostislava Nováka a Aleše Čumy.

Parašutisté Břetislav Chrastina, Jaroslav Kotásek, Rudolf Novotný a Jan Vavrda měli za úkol zaktivovat domácí odboj a udržovat radiové spojení s Londýnem. Operace se však od samého začátku nevyvíjela podle jejich představ. Jeden s výsadkářů se se při seskoku zamotal s padákem do větví stromu a vojáci proto nemohli padák ukrýt. Na jejich stopu tak záhy narazilo gestapo. Velitel skupiny navíc při překonávání řeky Jihlavy přišel o boty a nakonec se od svých vojáků musel oddělit. Oslabená skupina se po delších útrapách usídlila na hájovně nedaleko Myslibořic a začala vysílat zprávy do Londýna. O jejich pobytu však vědělo příliš mnoho lidí. A tak se jedné červnové noci začal kolem hájovny uzavírat kruh tvořený příslušníky gestapa.

Příběh z 2. světové války je na třiašedesáti stranách podaný prostřednictvím kreseb Aleše Čumy, které doprovází text třebíčského autora Rostislava Nováka. Ten se snažil psát komentáře tak, aby byly blízké současné hovorové mluvě mladé generace.

autor: Petr Hladík
Spustit audio