Mikrovlnka, odsávač par, boty. Znovuotevřené obchody bez zákazníků nezůstaly

28. duben 2020 06:00

Svoje první návštěvníky přivítaly po nucené karanténní pauze menší obchody, knihovny nebo třeba zoologické zahrady. A lidé toho využili.

„Jdu se podívat na mikrovlnku. Já potřebuji odsávač par.“ V nákupní zóně na okraji Pelhřimova se po šestitýdenní přestávce otevřely obchody. Před prodejnou s elektronikou stáli zákazníci deset minut před otevřením. Mohli také do prodejny obuvi. „Jen se podívat na boty,“ dodala další zákaznice.

Nejenom materiální potřeby…

Znovuotevření obchodů, některých služeb a provozoven je k uspokojení materiálních zákazníků. Myšleno je ale i na duševní a intelektuální potřeby. „Musím vrátit knihy a podívat se, co je nového,“ říká pan Jan, toho času v knihově v Humpolci.

„Lidé chodí, máme otevřeno od půl osmé. První čtenářka přišla ještě před tím. Mám vyhrazenou otevírací dobu pro seniory od osmi do deseti a bylo tu skutečně živo,“ řekla vedoucí knihovny v Humpolci Ludmila Trnková.

ZOO Jihlava

Vláda také povolila znovuotevřít zoologické zahrady, ale jen venkovní pavilony. „Jsme rádi, školky jsou zavřené, dětem to je také dlouhé. Máme zase jiný program,“ řekla paní Gabriela. „To, že nemůžeme do pavilonů, nám nevadí. Zvířátek je tu dost, děti se podívají, vyhrají si.“

Otevřít zahradu ale nebylo podle ředitele Jana Vašáka úplně snadné. „Ve čtvrtek jsme se to dozvěděli, hned jsme žhavili linky, jak to udělat, aby to bylo podle pravidel.“

V provozu jsou také posilovny a autoškoly.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související