Úřady se vrací k obvyklé otevírací době. Před odborem dopravy v Jihlavě jsou hodinové fronty

24. duben 2020 11:30

Vyrazíte-li na úřad, musíte počítat s frontami. Minimálně v případě, že potřebujete řešit agendu kolem dopravních prostředků.

Kupříkladu v Jihlavě se od pondělí vrátily k původní otevírací době. Nadále však fungují v omezeném režimu kvůli opatřením proti zamezení šíření koronaviru. A to může znamenat delší fronty a také čas strávený čekáním.

„Přišla jsem na odbor dopravy zrušit vozidlo po nehodě a už tady čekám přes dvě hodiny, vlastně skoro tři,“ ukazuje na hodinky paní Daniela, které musí čekat venku před odborem dopravy až na ni přijde řada. Jinou možnost nemá.

Fronta před úřadem

Úřad lidi dovnitř pouští po částech, potvrzuje vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal. „Klienti, kteří sem přicházeli, se zdržovali ve vstupní hale, kde docházelo ke koncentraci 50 až 70 lidí. Předělali jsme vyvolávací systém před budovu na okno.“

Podle Lubomíra Dohnala se lidé frontám nevyhnou. Zájemců je víc, než stačí úřad, který se k normální otevírací době vrátil teprve v pondělí, během úředních hodin vyřídit. „Nárůst té agendy a nápor je v těchto dnech vyšší, než momentálně můžeme zvládnout.“

Úředníci na dvě skupiny

Dalším důvodem zdržení je podle vedoucího odboru rozdělení úředníků na dvě skupiny, které se nesmí potkat. Tímto opatřením se úřady snaží zachovat svůj chod i v případě, že by se jedna skupina úředníků nakazila koronavirem.

Stejný systém zavedl úřad i na jiných odborech. Například na vyřízení dokladů ale lidé tak dlouho čekat nemusí. Zvlášť, když využijí rezervačního systému jako paní Ilona. „Byli jsme pro pas pro syna a nečekali vůbec, protože jsme měli přes internet objednávku, přes rezervační systém.“

Propadlé doklady

Podle tiskového mluvčího magistrátu Radovana Daňka se situace kolem výměny nebo vyzvednutí osobních dokladů pomalu přibližuje normálu. Mluvčí nicméně upozorňuje, aby lidé na úřad chodili jen v nejnutnějších případech. Dokumenty propadlé za nouzovém stavu není nutné okamžitě měnit.

Přes velký počet návštěv na úřadech nejsou prozatím hlášené žádné incidenty. Podle tiskového mluvčího lidé poctivě dodržují všechna opatření. S jejich kontrolou navíc pomáhají městští strážnici.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio