Městskou policii v Havlíčkově Brodě zakládal a vydržel u ní 32 let, Jan Pavlík se tím zapsal mezi rekordmany

26. duben 2023

Bývalý ředitel Městské policie Havlíčkův Brod Jan Pavlík u strážníků působil neuvěřitelných 32 let. Zapsal se tím mezi rekordmany a od pelhřimovské Agentury Dobrý den získá certifikát.

„Já jsem původně chtěl být zemědělec, protože jsem od malička vyrůstal u babičky na vesnici. Takže jsem původně šel i studovat zemědělství. Teprve až když jsem šel do tohoto povolání, tak jsem si dodělal právnickou fakultu,“ vzpomíná Jan Pavlík.

V době, kdy městskou policie v Havlíčkově Brodě zakládal, byla to i v celém Česku novinka. Inspiraci nebylo kde čerpat. Neexistoval předpis, který by určil, jak má vypadat uniforma strážníků.

„Kalhoty jsme si nechávali šít. Košile jsem sháněl v centrálním skladu, aby byly stejné,“ vypráví. Sám musel určit i barvu, kterou budou košile mít. „Já jsem tenkrát říkal, že bude ideální taková světle šedivá. Žádný bílý blesk,“ doplňuje. Problém ale nastal po rozdělení republiky, kdy už vybrané košile nebyly k sehnání.

S jakými dalšími problémy se strážníci ve svých začátcích setkávali? A změnilo se za třicet let to, jak je vnímá veřejnost? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.