Studenti z Jihlavy uspěli v prestižní mezinárodní kuchařské soutěži ve francouzské Remeši

25. duben 2023

Tereza Urbánková a David Lukačko obstáli v mezinárodním finále prestižní kuchařské soutěže Trophée Mille ve francouzské Remeši. Vítězové českého kola si z Francie na základě hodnocení poroty odvezli v konkurenci týmů z jedenácti zemí světa páté místo.

Kromě hlavní soutěže v přípravě slaného a sladkého pokrmu s využitím povinných surovin, vyslala Obchodní akademie, VOŠ zdravotnická a Střední zdravotnická škola, SOŠ služeb a Jazyková škola s právem státní zkoušky studenty i do soutěže servis a someliérství. A someliéři Erik Mareš a Kristýna Kratzmannová obdrželi cenu regionálních dodavatelů. 

Klání bylo určené pro studenty gastronomických oborů. Kromě Čechů ve finále byli například i zástupci Slovenska, Francii a Japonska nebo dokonce Itálie. 

„Pro nás už byl velký úspěch, že jsme vyhráli to národní kolo,“ říká mistr odborného výcviku Tomáš Pártl. „My jsme vlastně dostali zadání, kde jsme se dozvěděli povinné suroviny a začalo se chystat, ať už vymýšlením toho pokrmu, co si s sebou povezeme, jak se tam dostaneme,“ popisuje.

Zadání znělo vepřová kotleta. Ta měla být s kostí a s kůží, a k ní zlatá šalotka. To byly hlavní suroviny pro hlavní pokrm. Na sladký pokrm měli studenti použít jablečný cider extra brut a rwandská kávu.

Recept, se kterým studenti soutěžili, byl nakonec diametrálně odlišný od toho, který uvařili jako první. Jako ochutnávači jim sloužili ostatní učitelé i kuchařky ze školní jídelny.

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související