Marie Bartošková s úsměvem přiznává - "jsem sociálně trhlá"

16. listopad 2012

Tak dlouho a tak srdečně usiluje o zlepšování životních podmínek mentálně postižených lidí ve společnosti, až za to na konci října převzala z rukou hejtmana nejcennější ocenění. Jmenuje se Marie Bartošková a je ředitelkou ústavu sociální péče v Křižanově. Kam za ní zamíříme...

Dnes míříme za jedním lidským příběhem do Křižanova na Žďársku. Na zámku tam společně se stovkou dalších zaměstnanců pracuje Marie Bartošková. Stará se o 142 mentálně postižených klientů, kteří na ni nedají dopustit. A to skoro čtyři desítky let. O tom, že si nejvyšší ocenění od hejtmana kraje zasloužila, neni pochyb. My vám teď pani ředitelku představíme:

Marie Bartošková s dárkem od obyvatele
Marie Bartošková
Marie Bartošková
autor: ost
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.