Na festivalu Mahler Jihlava – Hudba tisíců zazní i vlastenecká skladba Libušino proroctví, paradoxně napsaná v němčině

17. květen 2024

23. ročník festivalu Mahler Jihlava - Hudba tisíců nabídne do 22. září plejádu nejpřednějších českých i zahraničních umělců. Letos s podtitulem České stopy Gustava Mahlera.

 „Jsme rádi, když každý ročník má nějaký podtitul. Loni jsme měli Vídeňské stopy, měli jsme tady několik skvělých orchestrů a umělců z Vídně. Letos, protože celý hudební svět si připomíná rok české hudby, tak jsme se zaměřili na České stopy Gustava Mahlera,“ vysvětluje dirigent, zakladatel orchestru Wranitzky Kapelle a umělecký ředitele festivalu Mahler Jihlava - Hudba tisíců Marek Štilec.

Slavnostní zahajovací koncert je naplánovaný na 18. května. „Můžeme se těšit opět na skvělý orchestr Filharmonie Hradec Králové a na světově proslulého dirigenta, vlastně bratrance světoznámého tenoristy Davida Chimenéze Carrerase a na jednu z nejvýznamnějších současných českých pěvkyň Elišku Vejsovou, která přednese hudbu Richarda Wagnera, skladatele, kterého Gustav Mahler jako dirigent snad nejčastěji v opeře dirigoval,“ popisuje umělecký ředitel festivalu.

Až do 22. září se ale posluchači můžou těšit na celou řadu koncertů. Část z nich se odehraje pod otevřeným nebem. Například 13. června od 18 hodin se ale v kostele Povýšení svatého Kříže odehraje program, který vznikl speciálně pro festival, nazvaný Má vlast před mou vlastí. „Když jsme přemýšleli nad tím, jak se vypořádat s tím Rokem české hudby, mohli jsme samozřejmě postupovat standardně, nabídnout našim posluchačům Smetanovu Mou vlast. Ale my jsme si řekli, ne, že připravíme pro Jihlavu opravdu něco speciálního. A bude to vlastně výběr skladeb, které Smetana znal, které ho ovlivnily, které slyšel, které mu byly inspirací pro tu Mou vlast. Takže takovou asi nejzajímavější skladbou bude od Augusta Wilhelma Ambrose Libušino Proroctví. A je na tom pikantní, že je to skladba sice vlastenecká, ale je to skladba, která je napsaná v němčině,“ upozorňuje Marek Štilec.

Program hudebního festivalu Mahler Jihlava - Hudba tisíců 2024
Program hudebního festivalu Mahler Jihlava - Hudba tisíců 2024
autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio