Lidé do Tříkrálové sbírky přispěli i bez koledníků, ale méně než v letech předchozích s nimi

26. leden 2021 06:00

Bez koledníků se letos musela obejít tradiční Tříkrálová sbírka. Pracovníci charity, která akci organizuje, už začali s otevíráním kasiček a sčítáním finančních darů.

Po celém Česku počítají pracovníci charity výtěžek letošní Tříkrálové sbírky. Skončila o víkendu a tento týden začalo otevírání jednotlivých kasiček. V pondělí odpoledne tak peníze počítali třeba i v Žirovnici na Pelhřimovsku.

Lidé jsou zvyklí přispívat…

„Lidi tady opravdu na tu charitu přispívají, jsou naučený, že se každý rok chodí, takže jsou rádi, že můžou přijít,“ říká zpoza pultu Ida Matějková, která v Žirovnici provozuje drogerii. Až do neděle měla v obchodě postavenou kasičku pelhřimovské charity, do které mohli lidé přispět.

Ze tří kasiček, co byly po městě k dispozici, vynesla právě ta v drogerii nejvíce, jak se ukázalo při pondělním sčítání.

Počítání na radnici

Tajemník žirovnické radnice Jiří Cába rozpečetil pokladničky a začíná počítat. „Funguje to jako veřejná sbírka, vlastně zákon přikazuje, jak se to má zapečetit a rozpečetit, tak to tady vždycky společně spočítáme.“

Naproti Jiřímu Cábovi si mluvčí pelhřimovské charity Dominika Dufková zapisuje výsledky z jednotlivých kasiček. Dohromady v Žirovnici lidé nastřádali skoro 9.000 korun.

Pelhřimovská charita

Charita už dopředu trochu počítala s tím, že letošní výtěžky můžou být nižší. „S tím jsme se nějak smířili, takže si myslím, že s tím, co bude výtěžek, bude příjemné překvapení.“

Pelhřimovská charita využije většinu vybraných financí na pomoc potřebným – například matkám samoživitelkám, či rodinám ve finanční krizi.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související