Tříkrálová sbírka má na Havlíčkobrodsku přes 40 pokladniček. Letos se přispívá bez koledování

7. leden 2021 11:10

Tradiční Tříkrálová sbírka se letos koná poněkud netradičně. Na oblíbené koledníky byste totiž čekali marně. Peníze na dobrou věc přesto poslat můžete.

Ačkoliv se letošní Tříkrálová sbírka kvůli koronavirové pandemii přesunula především do online prostředí, mohou lidé přispívat i napřímo. Charity totiž rozmisťují na veřejná místa pokladničky, do kterých mohou zájemci peníze jednoduše vhodit.

Čtyřicet kasiček

Třeba na Havlíčkobrodsku jich je dokonce více než čtyřicet. Dvě z nich i v tamní nemocnici. „Právě jsem se zajímala, kde budou, tak teď jsem na to přišla,“ zavírá u informačního centra havlíčkobrodské nemocnice svou peněženku paní Marie Ulrichová, která právě přispěla do Tříkrálové sbírky.

Zatím je jednou z mála, lidé totiž o pokladničkách ještě moc neví, jak mi potvrdila i pracovnice na informacích: „Buď se na to musí upozornit nebo tady musí sedět a všimnout si toho. Když si všimnou, tak se většinou zvednou a přispějí.“

Charita Havlíčkův Brod

Do nemocnice nainstalovala oblastní charita Havlíčkův Brod kasičky v úterý a vedení zařízení o jejich přítomnosti informovalo jak zaměstnance, tak i veřejnost. Podle mluvčí nemocnice Petry Černo ale celé sbírce letos chybí právě koledování. „Rozdíl bude asi velký, neboť ta atmosféra, kterou vytvořili tři králové, kteří hráli na kytaru, tak víc nalákala lidi, aby přispívali. Uvidíme, budeme doufat, že i to umístění, propagace akce pomůže.“

Kromě informačního centra mohou lidé přispívat do kasičky také v nemocniční lékárně a na dalších zhruba deseti místech v Havlíčkově Brodě. Vedení Charity proto doufá, že alespoň částečně nahradí klasické koledování, kdy lidé přispívali zpívajícím dětem.

Podle mluvčí havlíčkobrodské pobočky Lubicy Pleskačové už má charita i plán, jak s vybranými financemi naložit: „Výtěžek letošní sbírky poputuje mimo jiné na nákup devítimístného svozového auta pro imobilní klienty centra sociálních služeb Petrklíč, to sídlí v Ledči nad Sázavou, dále pak na dofinancování nákladů domácí hospicové péče nebo na vytvoření a udržení pracovních míst ve středisku charitní pomoci Šatník v Humpolci.“

Kromě kasiček rozmístěných po celém regionu mohou lidé do tříkrálové sbírky přispívat i prostřednictvím webových stránek nebo formou dárcovské SMS.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související