Tříkrálová sbírka probíhá letos online včetně požehnání koledníků a doprovodných akcí

4. leden 2021 10:00

Požehnání a koncerty online, finanční příspěvky na internet nebo do rozmístěných pokladniček. Tak bude letos vypadat Tříkrálová sbírka na Vysočině.

Tradiční Tříkrálová sbírka na Vysočině se bude letos od předchozích ročníků hodně lišit. Kvůli koronavirové pandemii se mnoho aktivit přesouvá do online prostředí. Koledníci až k vašim dveřím tak zřejmě letos nepřijdou.

Online požehnání

Online požehnání koledníků už proběhlo z rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrle. Na internetu si potom zájemci vyberou, koho chtějí svým příspěvkem podpořit. Koordinátoři také rozmístí pokladničky bez koledování, potvrzuje Roman Mezlík z jihlavské charity: „Pokladničky bude možné rozmístit ne veřejně přístupných místech, kam ti, kteří budou chtít přispět, mohou přijít.“

Pokladničky najdou lidé v obchodech nebo na úřadech. Složitější to je v Jihlavě, kde jsou knihovny zavřené, na úřady chodí málo lidí a prodavačky v obchodech nemají kapacitu hlídat ještě pokladničku.

Dům v Mahenově ulici

Akce, které jihlavská charita ze sbírky podpoří, budou záviset hlavně na výši výtěžku. „Uvidíme, kolik se podaří vybrat. Podstatnou část bychom chtěli dát na rekonstrukci budovy v ulici Mahenova, kde sídlí naše služba Bárka, což je hospicová služba a zároveň tam sídlí Adapta, což je odlehčovací služba.“

Pandemie zároveň omezila většinu akcí, které jsou se sbírkou spojené. V Jihlavě byl tradiční koncert žáků základní umělecké školy. V Třebíči se tento koncert uskuteční online dnes v 17:00 hodin.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související