Lidé chtějí pomáhat, ukázal to velikonoční strom přání v jihlavské nemocnici

18. duben 2023

Velikonoční strom přání v jihlavské nemocnici byl vlastně experiment. Na stromě v nemocnici visela přání pacientů a lidé je mohli plnit. Často je dobrovolníci ani nestačili doplňovat.

„Trochu jsme se bály, jak to vůbec bude probíhat, ale probíhalo to nad očekávání velmi dobře,“ hodnotí nedávnou akci Petra Humlerová a Žofie Vojáčková, koordinátorky dobrovolnické péče v Nemocnici Jihlava.

„Měli jsme nedostatek přání,“ usmívají se nad úspěchem akce. „Taky se nám stalo, že nám lidé některá přání pacientů splnili i dvakrát. Třeba přinesli dvakrát nealko pivo pro pána, protože paní ho koupila, ale přání si nesundala,“ dodávají jednu z mnoha historek.

Lidé podle nich potřebují najít něco pozitivního v dnešní době, která je velmi náročná ze všech různých důvodu. Při akci Velikonoční strom přání mohli velmi malou drobností, třeba půl hodinou svého času nebo 50 korunami, udělat někomu velkou radost, protože pacienti ze splnění svých přání byli nadšení.

Charitativní bleší trh

Ve středu 19. dubna uspořádají dobrovolníci v modré chodbě jihlavské nemocnice bleší trh. „Od půl druhé do šesti se na vás budeme moc těšit. A bude to od nemocničního bufetu až po celou velkou modrou chodbu, která spojuje pavilon B a diagnostický pavilon,“ říkají organizátorky.

Místo na trhu je lepší si zamluvit předem. „Stačí zavolat, říct třeba přijdu ve dvě, budu tam do tří a my vám tam vyhradíme váš flíček, na kterém si můžete cokoli prodat. My si od vás potom vezmeme 10% z toho, co vyděláte, na organizace bazárku,“ dodávají  Petra Humlerová a Žofie Vojáčková.

Spustit audio

Související