Tam, kde končí cesta je kniha pro milovníky starých časů a Vysočiny

14. duben 2023

V Habří, malé vesničce v krásném údolí řeky Bobrůvky se nachází statek číslo jedna, jehož první dochovaná písemná zmínka pochází z roku 1555. Archeologické nálezy však naznačují, že jeho počátky sahají až do 13. století.

Andrea Buchtová se do obce Habří, kde prý historie doslova dýchá na člověka na každém kroku, přivdala. A historii obce, statku i jejich obyvatel zachytila do knihy.

Nová kniha vypráví vzpomínka pamětníků z vesničky Habří na Vysočině

„Podklady pro vznik této knížky jsem sbírala čtyři roky,“ říká spisovatelka. „Když jsem to potom počítala, byly to čtyři roky, kdy jsem dělal rozhovory s pamětníky. Cílem bylo zaznamenat všechno, co dosud nebylo nikde zaznamenáno. To znamená ne to, co se třeba 200 let po mně bude dát najít v matrikách a různých archivech, ale zaznamenat to, co nikde zapsáno není. A to byly právě vzpomínky těch pamětníkům, vzpomínky na osoby, které tam žily, místní názvy, tradice, které dodržovali,“ pokračuje.

Andreu Buchtovou začaly postupně fascinovat osudy jednotlivých lidí, tragédie a životní příběhy konkrétních postav z Habří.

„Od začátku jsem měla jasno v tom, že chci, aby to byla vizuálně krásná publikace, aby ta kniha byla pěkná, barevná, aby tam bylo hodně unikátní historických fotek, které se mi podařilo shromáždit, aby tam byly zachycený v co nejvíc autentické podobě vzpomínky pamětníků,“ líčí autorka.

‎Vzpomínky pamětníků sbírala autorka 4 roky

Knihu i její jazyk přizpůsobila vypravěčským stylu pamětníků. Čtenář tak má pocit, jako když mu stařenka v chaloupce vypráví o svém dětství a mládí.

„Od začátku jsem věděla, že bych chtěla knihu, která bude lákavá i pro lidi, kteří se třeba v Habří nenarodili nebo s touto oblastí nemají až tak moc společného. Já říkám, že je to knížka hlavně pro milovníky starých časů a Vysočiny,“ uzavírá Andrea Buchtová.

Spustit audio

Související