Ondřej Zmeškal z Vysočiny jako první nevidomý sportovec dokončil Tour de France

19. červen 2024

Ondřej Zmeškal je nevidomý profesionální sportovec, spisovatele a inspirativní řečník, který s každou další překážkou překonává sám sebe. Dokázal se probojovat k účasti na těch nejnáročnějších celosvětových závodech. Je také prvním nevidomým sportovcem na světě, který úspěšně projel celou trať Tour de France.

„Na začátku to vlastně nebylo úplně jednoduché. V první řadě jsem se musel vůbec vyrovnávat se svým handicapem, protože to pro mě bylo úplně celé nové a samozřejmě to bylo těžké období. Ale právě díky Lukášovi, který mě přivedl ke sportu, a znovu i při té ztrátě zraku, tak jsem začal vlastně sportovat. Běhal jsem se svým vodicím psem Blackem, pak následně s Lukášem,“ vzpomíná Ondřej Zmeškal.

Jako první nevidomý sportovec na světě dokázal Ondřej Zmeškal zdolat celou trať Tour de France. Pomáhal mu v tom tandemový jezdec Marek. „Celé to vlastně leží na něm, na tom tandemovém kole, protože on to musí celé odřídit, musí dávat pozor na to, co se děje. A to jak na tom začátku, tak i při poslední etapě, kdy už toho máme oba dva plné zuby,“ popisuje velkou Markovu pomoc Ondřej

Z účasti Ondřeje Zmeškala na Tour de France vznikl dokument Tour de France ve tmě. Dnes večer ho diváci uvidí i v televizi. „Cesta k tomu byla samozřejmě trošku delší. V roce 2021 jsme zajeli celou Tour de France a potom následovala premiéra dokumentu v kinech. A v loňském roce, v lednu jsme začali jednat s Českou televizí, která o tento dokument projevila zájem. A vlastně musely se tam udělat nějaké dílčí úpravy, aby to vše bylo formátově pro televize,“ vysvětluje Ondřej.

Dokument Tour de France ve tmě uvede Česká televize 19. června ve 22:05.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.