Letní sídlo pražských arcibiskupů chátrá

2. červenec 2014

V Červené Řečici můžete na vlastní oči vidět, jak probíhala přestavba hradu za zámek, který se stal letním sídlem pražských arcibiskupů. Podívat se do osobní kaple arcibiskupa nepatří ke každodenním zážitkům.

Jeden takový prostor najdete na zámku v Červené Řečici. Bohužel se v něm z původní výzdoby nic nedochovalo a celý zámek je značně zchátralý, i když se tam takřka bez přestání pracuje. A výjimkou není ani někdejší zámecká kaple. „Má poškozenou stropní konstrukci a zatýká sem,“ konstatuje správce zámku Vladimír Vlček s tím, že stropy musí být podepřeny.

Obyčejná zámecká kaple to není, vznikla mnohem později, až v renesanci za vlády Leskovců.

V kapli dnes najdeme jen chudé torzo původního oltáře. Poslední pražský arcibiskup, který Řečici, coby své letní sídlo, navštívil, byl kardinál Josef Beran na konci 40. let minulého století. Kaple nebyla veřejná, byla jen osobním sakrálním prostorem biskupa či arcibiskupa.

Obec Řečice pochází patrně z první poloviny 12. století, v roce 1144 totiž dostalo Pražské arcibiskupství tuto zalesněnou oblast ke zkolonizování. Kolem roku 1333 mohl stát na místě dnešního zámku hrad.

autoři: mik , Petr Hladík
Spustit audio