Leo Turnovský z Pohledu jako jediný přežil válku. V obci odhalili kameny zmizelých za jeho rodinu

1. říjen 2018

V Pohledu na Havlíčkobrodsku jsou nyní v zemi zasazeny čtyři kameny zmizelých za rodinu Lea Turnovského.

Ten jako jediný přežil druhou světovou válku, protože vycítil nebezpečí a včas uprchl do Spojených států. Jeho rodiče Max a Ema, ani sestra Hana takové štěstí neměli. Rodina Turnovských v Pohledu pracovala na statku vedle zámku a žila v domě číslo 42, který však už neexistuje. Radnice proto nechala ke kamenům zmizelých vyrobit i kovovou plaketu s vyobrazením tohoto domu.

Hana Turnovská vystudovala gymnázium Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě a odmaturovala v roce 1940. Krátce nato byla i s rodiči zatčena, později odvezena do Terezína a nakonec do Osvětimi, kde všichni zahynuli. Po jejím osudu začaly pátrat čtyři studentky gymnázia, které o studentce Haně psaly práci. Zkontaktovaly se s dcerami jediného přeživšího člena rodiny Lea, a rodinná historie tak byla zkompletována.

Zdenka Parcells, Šárka Dvořáková, Jarmila Taud, sestry

Na slavnostním odhalení se v Pohledu sešly všechny tři dcery Lea Turnovského, které dnes žijí každá v jiné zemi. Nejstarší dcera Šárka Dvořáková zůstala v Československu, prostřední dcera Zdenka Parcells žije celý život na Jamajce, kam její rodiče po válce odešli, a nejmladší ze tří dcer Lea Turnovského Jarmila Taud žije s rodinou v Německu. Právě Jarmila Taud setkání celé rodiny u odhalení kamenů zmizelých zorganizovala a sepsala úvodní řeč, kterou na slavnosti s dojetím přečetla.

Kameny zmizelých Maxe, Emy, Hany a Lea Turnovských jsou umístěny na návsi obce Pohled pod sochou sv. Jana Nepomuckého.

Spustit audio