Léky z konopí nově připravuje i lékárna třebíčské nemocnice

4. říjen 2023 13:33

Nemocniční lékárna v Třebíči nově vyrábí léky z konopí pro pacienty trpící chronickou bolestí. Tobolky z konopí tam začali připravovat v létě a už je vydali na 130 receptů.

Konopí má většina lidí spojené s ilegálním pokuřováním. Má ale i své nepopiratelné léčivé účinky. Používá se jako podpůrná léčba u závažných chorob, jako je třeba chronická neutišitelná bolest, roztroušená skleróza nebo revmatoidní artritida. K nemnoha lékárnám, které z této lehké drogy připravují léky, se teď přidala také ta v třebíčské nemocnici.

„Zatím připravujeme tobolky na polykání,“ vysvětluje David Krška. V Třebíči funguje ambulance pro léčbu bolesti, se kterou lékárna spolupracuje.

Česká legislativa dává pacientům právo být léčeni konopím a kanabinoidy už deset let. Od roku 2021 hradí pacientům léčbu konopím pojišťovny. „Ze zdravotního pojištění platí úhrada z 90%, ale jenom na 30 gramů. Měsíčně se může předepisovat až 180 gramů. Ale to vyšší množství podléhá schválení revizního lékaře,“ vysvětluje Hana Vágnerová z organizace KOPAC, tedy Pacientského spolku pro léčbu konopím.

„Za větší limit považujeme nedostatek lékařů, kteří jsou oprávnění konopí předepisovat. V České republice jich je asi 200 a konopí jich skutečně předepisuje pouze polovina,“ pokračuje Hana Vágnerová. „To vede lidi k tomu, aby si konopí pěstovali sami,“ dodává.

Zejména u extraktů z konopí může být domácí výroba nebezpečná. Konopí je rostlina, která čistí půdu a natahuje do sebe rezidua pesticidů, herbicidů a těžkých kovů. V lékárenské kvalitě mají pacienti jistotu, že dostanou čistý přípravek.

autoři: Milan Soldán , hoch
Spustit audio

Související