Lektorka v horáckém kroji učí v Třebíči děti tkát a péct chleba z kvásku

15. září 2020

Nově vybudované Centrum tradiční lidové kultury v Třebíči chystá v sobotu 19. září velký Řemeslnický jarmark, kde své umění předvedou řemeslníci.

Na jarmarku budou dráteníci, košíkáři, perníkáři, pekaři chleba, výrobci modrotisku i tkalci.

Některé z těchto technik si mohou vyzkoušet rodiče s dětmi ve tvořivých dílnách každou zářijovou středu. Dílničky jsou přizpůsobeny dětem, takže malí tkalci si z nastříhaných pruhů látek na malé dřevěné mřížce s hřebíčky utkají podložky pod hrnečky – jako Tomášek a Adélka, které sem přivedla paní Eva z Třebíče. Sedmiletá Adélka je tak nadšená, že chce pokračovat i doma. „Mamka to vyfotí, ukáže tátovi, aby nám to vyrobil, a látky doma máme,“ těší se.

Stavení jako před dvěma stoletími

Po celý rok centrum přibližuje tradice, zvyky a obyčeje čtyř sousedících regionů – kromě Vysočiny i jižních Čech a horního a dolního Rakouska, od tří králů přes masopust, Velikonoce, letní svátky, dožínky, až po vánoční svátky.

Bylo otevřeno před necelým rokem v prostorách historického selského stavení. „Nad vchodem je zdobený nápis Anno 1824, to je datum, kdy byla tato usedlost opravena. Jinak pochází už z poloviny šestnáctého století, ale v roce 1822 zasáhl Třebíč obrovský požár, včetně tohoto domu.“

Kachlová kamna z hostince, tkalcovský stav

V první místnosti je nábytek i kachlová kamna jako z někdejšího hostince. „Tady už jsme i pekli s dětmi v programu o pečení kváskového chleba,“ ukazuje Vladimíra Komínková kamna i zázemí v přiléhající kuchyni.

V další místnosti, které dominuje tkalcovský stav, byly obnoveny historické výmalby na stěnách i na stropě. V poslední místnosti zvané trámová je na několika panelech výstava o zvycích na Vysočině. Celá druhá polovina Centra tradiční lidové kultury je nová a nechybí v ní velký přednáškový sál, kde je možné pořádat i koncerty lidové hudby.

Kroj děti baví

Lektorka a etnografka Vladimíra Komínková už ze zkušenosti ví, že děti nejvíce zaujme, když jim staré tradice ukazuje oblečená v kroji.

„Mám úplně nový horácký kroj a je vidět, že to na děti velmi působí, ptají se mě, jestli tady bydlím, jestli sem patřím a připadám jim autentická,“ směje se na závěr průvodkyně po Centru tradiční lidové kultury.

Spustit audio