Labradorský retrívr je jedním z neoblíbenějších psích plemen. Chce být člověku neustále nablízku

18. říjen 2019

Povahu labradorských retrívrů má Michaela Horníková Horká z chovatelské stanice s názvem Z Českomoravské vysočiny v Dolním Městě přečtenou do detailů.

„Labrador je pro člověka, je vítací, přátelský ke všem lidem k dětem, k lidem, kteří jsou na vozíku nebo mají hole, a mají rádi i všechny psy,“ říká. Toto plemeno chová přes dvacet let. Tehdy se rozhodla vyměnit práci v turistickém ruchu v Praze za práci v klidu v přírodě a se psy. Je to pro ni láska na celý život.

Původem z Kanady

Labrador pochází z Newfoudlandu v Kanadě, odkud jej v 19 století převezli lovci do Anglie a vyšlechtili do dnešní podoby. U nás jej velmi často vidíme jako psa asistenčního. „To je proto, že jsou tak učenliví a lidi milujou. Jsou schopní se za velmi krátkou chvíli naučit něco, aby člověku udělali radost, aby mu pomohli. Umějí běžně podat ovladač od televize, mobil, dovedou otevřít ledničku, špajzku, všechno odkoukají,“ popisuje Michaela Horníková Horká.

Skvělý plavec

Labrador je skvělý plavec. „Má mezi prsty plovací blány a správně živený labrador má tak kvalitní srst, že se mu nenamočí. Když ji rozhrnete, tak kůže je suchá. My chodíme bez problémů chodit plavat tady do lomů i v zimě, když není voda zamrzlá,“ směje se chovatelka.

Za rok má od svých chovných fenek několik desítek štěňat. Ženichy pro své fenky pečlivě vybírá, aby byla štěňata zdravá, a zrovna tak pečlivě vybírá rodiny, které si pejska chtějí pořídit. Důležité je, aby pes trávil co nejvíce času s člověkem, a ne někde zavřený sám. „V tom je labrador jiný. Ten pejsek, pokud je s člověkem a třeba bude půl dne jezdit v autě, jemu to nevadí. Cokoliv dělá člověk, oni chtějí dělat s ním, a pak jsou nejšťastnější,“ zdůrazňuje na závěr Michaela Horníková Horká.

Spustit audio