Kvašené zelí vyrobíte i v paneláku

23. říjen 2014
Dobré odpoledne

Zelí patří mezi místní a snadno dostupné suroviny, které bychom měli jíst právě v této roční době. „Obsahuje velmi dobře vstřebatelný vitamín B 12, který potřebujeme na krvetvorbu, kvalitní vitamín C a funguje velmi dobře na očistu střeva,“ chválí kvašené zelí Iva Georgievová. Současně ale přidává varování pro lidi s lupénkou nebo ekzémem: „Člověk by měl být obezřetný, když má vleklé zdravotní potíže – kyselé se pak více projeví. Kvašené zelí je vhodné jíst ve formě polévky, kdy se lehce podusí, aby nebylo tak ostré.“

V malém množství a opakovaně si můžeme kvašené zelí vyrobit i doma, třeba i v paneláku. „Do kvašeného zelí nedávám cibuli. Je to zejména kvůli nadýmání, protože s cibulí se nadýmání ještě zhorší. Na chuti se nepřítomnost cibule nepozná a zelí je lahodnější.“ Iva Georgievová doporučuje pořídit si sklenice s pantem, které se vyrábějí v různých velikostech od litru i výš.

„Jednu hlávku zelí nakrouhám najemno, k tomu patří jedna vrchovatá lžíce soli. Zelí se prosolí, přidá se kmín, kopr nebo co má člověk rád. Napěchuje se do sklenice, která se zavře asi na 5 hodin, pak se z ní vylije voda. Průběžně se ze sklenice voda odlévá. Za tři dny je zelí hotové a dá se ze sklenice odebírat,“ radí Iva. V malém bytě nebo v paneláku odpadají starosti kam se soudkem na zelí, není tolik cítit a sklenice může stát v kuchyni na lince.

Připravte si zelňáky

Budeme potřebovat: hrnek pohankových vloček, 2/3 hrnku horké vody, kmín, mletý pepř, sůl a můžeme přidat i mletý koriandr a samozřejmě hrnek nakrájeného zelí bez vody.
Pohankové vločky zalijeme i s kořením, pak přimícháme zelí, necháme chvíli odstát, rukou tvoříme placky a smažíme na ghí. Koho zelí nadýmá, je možné přidat saturejku a kmín nikdy nevynechávat. „Dělala jsem si polévku s kvašeným zelím po celou zimu. Nejprve bylo nadýmání velmi silné, ale zhruba po měsíci přestalo, střevo se vyčistilo. Zelí se hodí do polévky s ječnými kroupy, s mrkví ale bez uzeniny a pšenice,“ přidává Iva vlastní zkušenost.

Iva Georgievová doporučuje recepty z místních surovin, které jsou jednoduché i pro začátečníky. V knížce je k jídlu doplněné povídání: „Jídlo by vás mělo plně uspokojit. To znamená, že to, co jíte, vám velmi chutná, a když dojíte, tak nemáte potřebu si přidat nebo nemáte výčitky, je tam cítit ta rovnováha.“ Nová knížka jednoduchých receptů má název Jídlem k radosti.

Chat s Ivou Georgievovou


autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.