Kulíšek je gaučový pes. Má už svůj věk a rád se mazlí

17. květen 2018

Český rozhlas Vysočina pomáhá psům z útulků v našem kraji najít nové pány. V zařízení v Pístově u Jihlavy na jednoho takového čeká pudl Kulíšek. Nejvíc by se hodil ke staršímu méně pohyblivému člověku.

„Kulíšek byl u nás před pár lety, vzal si ho starý pán. Úžasně si sedli. Bohužel pán nedávno zemřel,“ říká ošetřovatelka z pístovského útulku Tereza Linhartová. O šedého pudla se chtěli postarat příbuzní, měli ale malé dítě, se kterým si více než desetiletý pes nerozuměl. „Dítě, které se kolem batolí, už pro toho starého pejska není. Došlo k několika incidentům,“ dodává ošetřovatelka.

Kulíšek se tak vrátil do útulku. Zpočátku byl velmi smutný a po starém pánovi tesknil. Teď už je situace lepší. „Pán byl invalidní, a trávili spolu čas od rána do večera. Ten jejich vztah byl silný,“ říká Tereza Linhartová s tím, že by se Kulíšek opět hodil k někomu staršímu, méně pohyblivému.

Je zvyklý na méně pohyblivého pána. Nevadí mu hole ani invalidní vozík

Zdravotně je na tom pudl vzhledem ke svému věku dobře. Jak je u této rasy obvyklé, má problémy s chrupem. V útulku dostává granule pro starší psy a miluje mlsky, jako jsou například piškoty.

Díky vztahu s předchozím pánem je také pudlík zvyklý na zdravotnické pomůcky, jako jsou hole, nákrčník, a podobně. Do útulku ho občas chodí venčit pán se ženou na invalidním vozíku, a vše probíhá naprosto bez problémů.

Neustálý výběh starší pudl nepotřebuje. Stačí mu procházky kolem domu

Pes nepotřebuje stálý výběh na zahradě a dlouhé procházky. Spokojí se se svým místem v bytě. „Kulíšek je gaučák. On se s vámi bude mazlit, bude s vámi u stolu, když budete jíst, půjde s vámi dvakrát za den obejít bok, není to pes, který by vám lítal na zahradě celé dny,“ popisuje ošetřovatelka.