Krajská knihovna Vysočiny získala celosvětové ocenění Green Library, patří mezi osm nejlepších na světě

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě se v roce 2022 dostala mezi osm nejlepších knihoven světa, které získaly ekologickou cenu Green Library.

Květiny jsou i v interiéru knihovny, kde zajišťují příjemné klima

„V této celosvětové soutěži jde o to, že knihovna má možnost ukázat, že vypadá zeleně, ekologicky a funguje trošku jinak,“ říká Jana Fialová z propagačního oddělení krajské knihovny Vysočiny. Cenu udělovala mezinárodní federace knihovnen IFLA už sedmkrát. Podle ředitelky knihovny Jitky Hladíkové je budova v dobré společnosti: „My jsme se dostali do užšího výběru osmi knihoven, takže jsme se ocitli po boku budov knihoven z Ameriky, ze Španělska, Agentiny nebo Singapuru, takže je to velký úspěch.“

Krajská knihovna Vysočiny získala celosvětové ocenění Green Library, pomohly jí k němu rostliny na fasádě i v interiéru

Květiny na venkovních stěnách jsou různorodé a je jich na dvacet kvetoucích druhů. Jana Fialová dodává, že zeleň má přínos pro všechny: „Nejen pro flóru, ale i faunu, je tam spousta čmeláků, ptáků, motýlů.“ Pokud čtenáři či návštěvníci knihovny v letních měsících navštíví střešní terasu, ocitnou se rovnou uprostřed přírody. Architekturu knihovny ocení i zevnitř, odkud mají prosklenými stěnami výhled do okolí.

Knihovna je ale zelená i zevnitř, hned za vstupem ve společenské části je celá stěna pokryta osvěžující zelení pokojových rostlin. Květináče jsou zalévány závlahovým systémem řízeným přes počítač a v místnosti vytvářejí příjemné mikroklima. „Měli jsme tu i svatbu, vdávala se nám tady kolegyně“ usmívá se ředitelka knihovny Jitka Hladíková.

Květiny na venkovních stěnách Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě jsou různorodé a je jich na dvacet kvetoucích druhů

Knihovny mají často možnost spolupracovat se začínajícími architekty. Podle ředitelky je to pro ně velká příležitost. „Navázali jsme spolupráci s havlíčkobrodskou Střední průmyslovou školou stavební. Studenti mají možnost navrhnout změnu interiéru nějaké malé knihovny. Tu knihovnu to nic nestojí a oni dělají smysluplný ročníkový projekt. A samozřejmě to funguje i na profesionální bázi. Architekti mají do stavby budovy knihoven co mluvit, ale musí také naslouchat tomu, co potřebujeme my knihovníci,“ uzavírá ředitelka oceněné Krajské knihovny Vysočiny.

Spustit audio

Související