Humpolecké závodiště se připravuje na mistrovství republiky v autokrosu. Mechanici mají letos svou vlastní tribunu

Už o tomto víkendu se na závodišti v humpoleckém Zálesí koná Mistrovství republiky v autokrosu. Na trať vyjedou vozy od dětských kategorií po královské divize v rámci Mistrovství zóny střední Evropy. Svou 51. sezónu pojede i nestor autokrosu Jaroslav Hošek. Jak se humpolečtí připravují? Zajeli jsme se tam podívat.

AMK Zálesí letos vstoupil do 42. sezóny a konec dubna patří mistrovství republiky. Trať, dlouhá 850 metrů, je i díky zápalu členů klubu připravená. "Jsme parta bláznů. Budeme mít za sebou sedm pracovních víkendů, kterých se zúčastňuje patnáct až dvacet lidí včetně našeho potěru a partnerek, manželek," říká předseda klubu Josef Špaček.

Závodiště splňuje všechna bezpečnostní opatření. "Máme tři divácké prostory, všechny jsou v dostatečné vzdálenosti od trati," dodává. Letos mají svou vlastní tribunu i mechanici. "Trať není úplně přehledná z jednoho místa a ti mechanici nemají moc času dojít se podívat. Tak aby z toho taky něco měli," vysvětluje Josef Špaček.

Je přihlášených sto padesát aut, jede se v jedenácti divizích. "Nejmenší děti jezdí od čtyř let, tam je takzvanej sekačkovej motor," říká Josef Špaček s tím, že dětí je přihlášených osmnáct. V nejvyšších kategoriích, takzvané královské divizi, do Humpolce přijedou závodníci mimo jiné ze Slovenska, Maďarska, Německa nebo Holandska.

Z českého týmu se zúčastní i legenda autokrosu Jaroslav Hošek, který pojede už svou 51. sezónu. "Jardovi je letos 78 let. Auta si staví sám s e svým týmem, a hlavně předává svoje moudra mladým," dodává.     

Spustit audio