Kostel sv. Ignáce v Jihlavě je pod lešením. Opravy fasády a střechy potrvají do příštího roku

3. červen 2022 07:00

Kostel svatého Ignáce z Loyoly na jihlavském Masarykově náměstí je překrytý lešením. Je to kvůli opravám za skoro 30 milionů korun. 

Římskokatolická farnost Jihlava začíná opravovat kostel svatého Ignáce z Loyoly na Masarykově náměstí. Opravy, které potrvají do podzimu příštího roku, budou stát skoro 30 milionů korun. Nejvážněji poškozené je průčelí kostela a také střecha včetně krovů.

Pod střechou kostela

S manažerem projektu oprav kostela Alešem Taufarem stoupáme do krovu chrámu sv. Ignáce. „Momentálně máme hrubě očištěné klenby, očištěné od odpadů, je toho tady docela dost. Čekáme, až bude výtah, abychom mohli odpad deponovat pryč.“

Na některých trámech je vidět, že jsou ve špatném stavu. Třeba proto, že na ně delší dobu zatékalo. „To je celé vyžrané, musí to pryč.“

Střecha a fasáda

Na střeše kostela je dosluhující krytina z šindele, kterou nahradí měď. „Střecha je v havarijním stavu, čelní fasáda je skoro průšvih, naštěstí jsme se do toho pustili,“ popsal jihlavský farář Marian Husek.  

Po opravě chce kostel víc otevřít veřejnosti. „Chceme zpřístupnit uvnitř ty balkony, kam se zatím vůbec nechodí a tam by byly občas nějaké výstavy.“ Jednou z nich má být dlouhodobá výstava s názvem Jihlava zmizelá, která ukáže fotografie města z období před II. světovou válkou. V dalším časovém horizontu farnost zvažuje i zpřístupnění věže.

Spustit audio

Související