Komín si musíme nechat zkontrolovat

28. duben 2015
Dobré odpoledne

Dvakrát ročně by k nám měl zavítat kominík a prohlédnout komín „Jednou se dělá kontrola spalinových cest, podruhé se pak čistí komíny jak u kamen na pevná paliva, tak u kotlů na plyn,“ říká kominík Jan Procházka z Kominického družstva Jihlava. „Chodíme pravidelně v období podzim a jaro, ale v létě pokračujeme u chatařů a chalupář. S těmi se musíme domlouvat podle termínů jejich dovolené.

Komíny se dají vymést a vyčistit na podzim, na jaře, ale i během topné sezóny. „Když se chodí komíny vymetat na jaře, tak už se tím většinou nachystají na zimu, ale když se mezitím v kamnech ještě kvůli ochlazení zatopí, ničemu to nevadí,“ ujišťuje kominík.

Revize se dělá u novostavby, při výměně spotřebiče na tuhá nebo plynná paliva nebo při vyhoření. Většinou se tedy revize udělá jen jednou a tu má majitel nemovitosti provedenou napořád. Pravidelné roční kontroly by měl provádět kominík s certifikací.

Odpadky do kotle nepatří

Kominík musí zkontrolovat komín ve vnitřní i vnější části jeho opláštění. Dále dole u kotle zkontroluje jeho odkouření, což je kouřovod napojený do sopouchu, zda není rezavý nebo se nerozpadá. A vybere saze,“ popisuje Jan Procházka, který současně varuje před snahou ušetřit za kvalitní topivo. „Samozřejmě když lidé topí vším možným, plasty a jinými odpadky, nevyužijí tím výkon kotle, ale teplo se jim naopak ztrácí. Zničí si kotel, budou mít komín plný dehtu a častěji zaplatí za jeho vyčištění.“

Nepodceňujme pravidelné prohlídky komínů

Kdo kontroly komínů zanedbává a nezve kominíka podle nařízení, může na to doplatit. Když závada na nezkontrolovaném komíně způsobí požár, majitel nemovitosti se vystavuje postihům od hasičů i pojišťovny. „I u nových staveb, přesto, že komín vypadá čistý, by měl být zkontrolován. Mnoho let může být bez problémů, ale stát se může cokoliv, třeba prasknou vložky, spaliny už jdou jinam a máte problém,“ varuje Jan Procházka.

Chat s Janem Procházkou

autor: dak
Spustit audio